Blijvende onrust in de Kaukasus

Gisterenmiddag stond ik op het punt om naar Gori te gaan. De Russen zouden zich terugtrekken om plaats te maken voor Georgische politietroepen. Ook zouden de vluchtelingen weer terug mogen keren. Reden genoeg dus om de schade op te nemen.

De taxichauffeur stond al klaar, toen ik op de telex las dat er opnieuw geschoten werd en dat  de Russische troepen helemaal niet van plan waren weg te trekken. Ook zouden Tsjetsjeense soldaten nog altijd aan het plunderen zijn. ,,De kozakken zijn in onze stad “, zei een van de vluchtelingen uit Gori over wie ik gisteren een reportage in NRC Handelsblad (en vandaag in NRC.Next) maakte.

Op grond van het feit dat Gori vergeven is van irreguliere, plunderende Russische militairen en de Georgiërs aan de rand van de stad op een gegeven moment ook nog eens met geheven geweer tegenover de Russen stonden heb ik de taxi laten gaan en ben ik in Tbilisi gebleven war het nog altijd rustig is.

Inmiddels heb ik op de televisie in mijn hotelkamer de enige Engelstalige zender, de Engelse editie van Al Jazeera, ontdekt. De andere zijn alle Georgisch en Turks, de Russische zenders, CNN, BBC, Euronews, Skynews zijn van de kabel gehaald. Al Jazeera doet voortreffelijk verslag uit het oorlogsgebied.

Aan hun reportages zie je dat ze er maar even de kans hebben gekregen om te filmen. Maar ze zijn er, met hun kogelvrije vesten en helmen. Ze laten de dreigende Russische troepen zien, die niet van plan lijken te zijn weg te trekken. Ze zijn in Tschingvali, waar ze van de Russen alleen maar even het centrum in mochten. Ze laten deskundigen aan het woord van alle partijen en maken goede analyses.

Op de Georgische televisie was gisteravond te zien hoe gevaarlijk hun werk is. Een verslaggeefster van de Georgische televisie stond iets buiten Gori commentaar te geven, toen er ineens door een sluipschutter op haar werd geschoten. Je zag haar dekking zoeken, maar ze werd in haar arm geraakt. Nog altijd een beter lot dan dat van die arme Nederlandse cameraman Stan Storimans, maar toch.

Waarom de Russische troepen er blijven is nog niet duidelijk. Een hoge westerse diplomaat zei me gisteren dat ze bezig zijn om in Poti, Zenaki en Gori alle Georgische wapentuig te vernietigen, zodat Georgië straks helemaal niets meer over heeft van zijn wapentuig, dat Saakasjvili de afgelopen vier jaar voor vier miljard dollar heeft aangeschaft.

Maar je zou ook kunnen denken dat ze de druk nog wat opvoeren zolang Saakasjvili het vredesverdrag nog niet ondertekend heeft. Op grond van Poetins persoonlijke rancune jegens Saakasjvili is het ook nog mogelijk dat ze die troepen in het land laten in de hoop dat de oppositie Saakasjvili dwingt om op te stappen. Want duidelijk is dat het Kremlin genoeg heeft van Saakasjvili en hem zo snel mogelijk uit de weg wil ruimen, niet goedschiks dan kwaadschiks.

De komende dagen zal blijken welk scenario het juiste is.

    • Michel Krielaars