Avondjes uit leveren geen goud op

Duitsland wint al 24 jaar alle landenwedstrijden in de olympische dressuur.

Ook Nederland kon een zevende titel niet voorkomen.

Anky van Grunsven met haar paard Salinero kon er niet voor zorgen dat Nederland de gouden medaille won in de landenwedstrijd in de olympische dressuur. Het goud ging, voor de zevende keer op rij, naar het Duitse team. Nederland moest genoegen nemen met zilver. Foto AFP Dutch Anky van Grunsven rides with "Salinero" in the Dressage Grand Prix on August 14, 2008 in Hong Kong. 47 Riders compete in the Dressage individual. AFP PHOTO/DDP/DAVID HECKER AFP

In de aanloop naar de Olympische Spelen leken alle voortekenen erop te wijzen: Nederland zou voor het eerst in de olympische geschiedenis goud gaan winnen bij de landenwedstrijd dressuur. Na 24 jaar Duitse hegemonie werd het volgens bondscoach Sjef Janssen hoog tijd voor een machtsovername. En hij trok het afgelopen jaar alles uit de kast om die droom te verwezenlijken. Er werd veel in de wedstrijdring getraind. En avondjes uit moesten het ‘wij-gevoel’ versterken bij Anky van Grunsven, Imke Schellekens-Bartels, Hans Peter Minderhoud en reserve Adelinde Cornelissen. De laatste logeerde zelfs een paar dagen in Erp om zich te laten bijscholen door kopvrouw Anky en haar man Sjef.

De basis voor de winning mood werd drie jaar geleden gelegd op het CHIO in Aken. Toen bracht Nederland het Duitse team de eerste nederlaag in bijna drie decennia toe. Twee jaar later doorbrak Nederland in Turijn de Europese succesreeks van de Duitsers. En toen nieuwkomer Adelinde Cornelissen vorige maand in Aken de Duitse olympiërs Heike Kemmer en Nadine Capellmann voorbleef, deelde zij haar concurrenten een gevoelig tikje uit. Met de boodschap ‘reken je niet rijk in Hongkong’, stuurde zij hen naar huis.

Afgaand op de optredens van Kemmer, Capellmann en Isabell Werth in de finale van de landenwedstrijd van gisteren, werd die waarschuwing niet in de wind geslagen. „Met name de nederlaag in Turijn heeft onze vechtlust flink aangewakkerd”, vertelde Werth nadat zij gisteren het goud voor haar team had veiliggesteld. „Veel mensen waren het geloof kwijtgeraakt. Dus riepen wij: we laten ons niet kisten door die Nederlanders! De afgelopen maanden waren we heel close. Daardoor haalden we het beste uit onszelf naar boven.”

Dat Nederland gisteren ‘slechts’ zilver won – voor de vierde keer in vijf olympische edities – was voor een belangrijk deel aan de proeven van Schellekens-Bartels en Minderhoud te wijten. Op grote fouten waren de Nederlanders niet te betrappen, maar hun scores van respectievelijk 70.875 en 69.625 procent waren niet goed genoeg om Duitsland onder druk te zetten. „Na hun optredens wist ik dat goud niet meer haalbaar was”, erkende tweevoudig olympisch kampioene Van Grunsven gisteren. „De scores waren net iets onder ons gemiddelde, terwijl wij er juist boven hadden moeten zitten.”

Met de solide optredens van Kemmer (woensdag) en Capellmann (gisteren) verwierven de Duitsers daarentegen een goede uitgangspositie voor een zevende Duitse gouden medaille op rij. Aan Werth de taak het geheel gisteren af te maken.

Dat deed de Duitse dressuurkoningin op overtuigende wijze. In een sterke proef, die vooral op de appuyementen erg goed werd beoordeeld door de jury, behaalde zij een eindscore van 76.417 procent. Daarmee bleef Werth haar eeuwige concurrent Van Grunsven met iets minder dan twee procent voor. De uitslag wordt overigens geschrapt voor de start van de individuele wedstrijd, morgen.

Van de Amerikanen, vooraf medaillekandidaat, had Nederland gisteren weinig te duchten. Courtney King, Debbie McDonald en Steffen Peters eindigden op een teleurstellende vijfde plaats. McDonald lag op medaillekoers toen haar paard Brentina volledig de kluts kwijtraakte. De Denen, die onder meer prinses Nathalie Zu Sayn Wittgenstein hadden afgevaardigd, namen daarna het heft in handen. Voor het eerst in de olympische geschiedenis wonnen zij een medaille.

Of de Denen dat kunstje in de individuele wedstrijd kunnen herhalen, valt te betwijfelen. Want net als vier jaar geleden in Athene zal die vooral door de Duitsers en de Nederlanders worden beheerst. Of om precies te zijn: door Werth en Van Grunsven.

Na het indrukwekkende optreden van Werth in de landenwedstrijd, lijkt de Nederlandse titelverdedigster niet helemaal gerust op een goede afloop. Van Grunsven: „Het voelt anders dan vier jaar geleden”, zei de vrouw die gisteren „op safe reed” in het teambelang. „Er is meer druk, men verwacht dat ik ga winnen. Ik zal mij nu in Hongkong meer dan ooit moeten bewijzen.”

    • Danielle Pinedo