6 DANSEN Orbital DJ Set

Een diversiteit aan ritmes
Een diversiteit aan ritmes

Patronaat

Vanavond (eenmalig), 21.00-04.00u. Patronaat, Zijlsingel 2, Haarlem. Entree: 16 euro. www.patronaat.nl

Was je net te laat om een kaartje voor Lowlands te bemachtigen? Troost jezelf dan met een bezoek aan de Haarlemse concertzaal Patronaat vanavond. Daar draaien enkele dj’s van het Londense platenlabel Planet Dog. Planet Dog ontstond begin jaren negentig rondom de Londense feestorganisatie Club Dog, onder ravers een begrip. En inderdaad, het label waarop ook Orbital uitkwam.

Paul en Phil Hartnoll, de twee Britse broers die Orbital vormden, waren in de beginjaren van de elektronische dansmuziek baanbrekend. Pas in 2004 besloten ze ieder hun eigen weg te gaan. Hoewel het nu vanzelfsprekend is dat op Lowlands danceacts staan, was dat in de beginjaren wel anders. De mannen achter het label Planet Dog programmeerden in 1994 de eerste dancetent op het festival.

Vannacht zal Phil Hartnoll laten horen dat hij het draaien nog niet verleerd is. In de jaren tachtig begon hij te experimenteren met techno, trance en soortgelijke vormen van elektronische dansmuziek. Omdat de tijd niet stil heeft gestaan, hoor je in zijn sets tegenwoordig een grotere diversiteit aan ritmes en genres voorbijkomen. Ook drum’n’bass en breakbeats zijn geïntegreerd.

Eerder op de avond (die in totaal zeven uur duurt!) draaien ook Banco de Gaia en Jim Masters. Banco de Gaia laat je de voorloper van de lounge horen: bijna hypnotiserend rustgevend. Masters pakt het net iets heftiger aan.

Ultiem dansbaar is ook de genreoverschrijdende muziek van System 7. Aan het hokjesdenken ontsnapt dit collectief: techno, dance en ambience gaan moeiteloos in elkaar over.

Dit is een avond voor de liefhebber van old skool dance. Het platenlabel Planet Dog hield op verlaten fabrieksterreinen en vliegvelden vaak illegale dansfeesten. Vanavond zal het er allemaal wat meer geordend aan toe gaan. Tenminste...?

    • Marjolein Marchal