Zwemmer Shanteau moet tegen zichzelf beschermd

Geschrokken ben ik door het artikel `Ernstig ziek? Toch meedoen` (NRC Handelsblad, 9 augustus). De Amerikaanse zwemmer Shanteau kreeg te horen dat hij zaadbalkanker (testiscarcinoom) heeft en is - met instemming van zijn behandelend arts - van mening dat zijn operatie wel even kan wachten tot na zijn deelname aan de 200 meter.

Nergens is de relatie tussen een snelle operatie en een gunstige prognose meer duidelijk dan bij zaadbalkanker. Het betreft een in het algemeen snelgroeiende, agressieve tumor, waarvan de prognose enorm goed is dankzij introductie van nieuwe chemotherapieschema`s en verbeterde chirurgische technieken. Hoeksteen van de behandeling is een snelle operatie. De operatie (hemicastratie, het via de lies verwijderen van de aangedane zaadbal) wordt bij voorkeur zo spoedig mogelijk, doch zeker binnen 2-3 dagen uitgevoerd. Na deze eenvoudige operatie, die in dagbehandeling kan worden uitgevoerd, kan bij gunstige prognose veilig afgewacht worden, mits onder nauwlettende urologische controle.

Daar waar gezondheid van de sporters zo veel aandacht krijgt, lijkt mij dat deze sporter tegen zichzelf beschermd moet worden. Ofschoon meedoen boven winnen gaat, geldt nog meer dat gezondheid boven meedoen gaat.

    • Dr. P.J.M. Kil Uroloog
    • Mede-Auteur Richtlijn Testistumoren