Voortvluchtige Turk sterft in Brabant

Vlnr: Bedri Yagan, Dursun Karatas en Sinan Kukul, de oprichters van DHKP-C, in de gevangenis. Yagan en Kukul stierven in 1992. Foto AFP Undated picture shows the founders of the Revolutionary People's Liberation Party-Front (DHKP-C), Bedri Yagan (L), Dursun Karatas (C) and Sinan Kukul (R) in Bayrampasa's prison in Istanbul. Yagan and Kukul were killed during police operations in 1992. The Revolutionary People's Liberation Party-Front (DHKP-C), which was the target of vast pre-dawn raids in five countries 01 April 2004, is an extreme left-wing Turkish group behind numerous murderous attacks. The group, which has been on the European Union's list of terrorist organizations since May 2000, has been behind a string of attacks in Turkey that have claimed the lives of dozens of people since 1976, including two retired generals, a former justice minister and a prominent businessman. AFP PHOTO TURKEY OUT AFP

Etten-Leur blijkt de verblijfplaats te zijn geweest van de voortvluchtige leider van de Turkse, extreem-linkse organisatie DHKP-C. Maandagmiddag overleed Dursun Karatas (56), die zich schuilhield in een rijtjeshuis van een Turks gezin in de Noord-Brabantse gemeente. Het is nog niet bekend hoe lang hij daar verbleef. Karatas is een natuurlijke dood gestorven.

Turkije en de Verenigde Staten beschouwen DHKP-C als een terroristische organisatie. Karatas werd vele jaren gezocht door de Turkse veiligheidsdienst.

Karatas was in 1978 de oprichter van Dev Sol (Revolutionair Links), de voorganger van DHKP-C. Dat deed hij in zijn studententijd. DHKP-C, een sekteachtige groep die was geïnspireerd door het communisme, wilde Turkije bevrijden van alles wat rechts was. De organisatie pleegde in 1996 de moord op een van de rijkste zakenlieden van Turkije, Özdemir Sabanci. In de jaren tachtig vermoordde de groep al diverse politici en militairen.

De Turkse politie arresteerde Karatas in 1980. Hij kreeg de doodstraf, later omgezet in levenslang. In 1989 ontsnapte hij uit de cel. Daarna wist Karatas steeds te ontkomen bij grootscheepse acties van het leger tegen DHKP-C. Hij ging naar West-Europa. Tot grote woede van Turkije weigerde Frankrijk Karatas in 1995 uit te leveren. Frankrijk liet Karatas uiteindelijk vrij. Hij zou vervolgens naar Duitsland zijn uitgeweken en naar Frankrijk zijn teruggekeerd.

In 2001 typeerde de Binnenlandse Veiligheidsdienst DHKP-C als „een gewelddadige groepering”, maar niet als terroristisch. Aanhangers van DHKP-C protesteerden in 2000 in Nederland op vreedzame wijze tegen de situatie in Turkse gevangenissen en de aangekondigde hervorming van het gevangeniswezen. De organisatie kwam in die tijd ook in het nieuws met afpersingen, schietpartijen en illegaal wapenbezit.

Voor zover bekend had DHKP-C destijds honderd aanhangers in Nederland. In Frankrijk en Duitsland was de organisatie verboden. Karatas kwam rond de eeuwwisseling jaarlijks een paar keer vanuit Frankrijk naar Amsterdam om te vergaderen met kameraden uit heel Europa.