Vitamine D-gebrek hangt samen met grotere sterftekans

rotterdam, 14 aug. Mensen met een laag gehalte vitamine D in hun bloed hebben een 25 procent hogere kans om in een bepaald jaar te overlijden als mensen met ruim vitamine D in hun bloed. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in de Archives of Internal Medicine van afgelopen maandag. Het is voor het eerst dat in een groot onderzoek het overlijdensrisico van volwassenen door vitamine-D-tekort is vastgesteld. Bij kinderen leidt een tekort aan vitamine D tot slechte botgroei (rachitis, of Engelse ziekte). Bij ouderen geeft een laag vitamine-D-gehalte een hogere kans op suikerziekte, hoge bloeddruk en wellicht ook kanker. Vitamine D nemen we op uit de voeding en de huid maakt het zodra we hem aan zonlicht blootstellen. Een half uur per dag in de zomer, met blote armen en gezicht en wellicht benen, is ruim voldoende. Gesluierde vrouwen halen dat nooit.