Vervolging ex-premier gehinderd

Het Roemeense parlement heeft gisteren de vervolging van oud-premier Adrian Nastase wegens vermeende corruptie geblokkeerd. Het besluit wordt door waarnemers beschouwd als een nieuwe aanwijzing dat de politieke klasse in Roemenië de aanpak van de corruptie actief hindert.

Slechts 120 van de 332 parlementariërs stemden voor het opheffen van de parlementaire immuniteit van Nastase, die tegenwoordig parlementslid is voor de ex-communistische PSD (Sociaal-Democratische Partij). Een meerderheid van 218 stemmen was noodzakelijk.

Nastase wordt door het Roemeense Openbaar Ministerie verdacht van corruptie bij de aankoop van onroerend goed in Boekarest, tijdens zijn premierschap tussen 2000 en 2004. Hij wordt beschuldigd van het omkopen van een ambtenaar en van het innen van steekpenningen ter waarde van 1,4 miljoen euro. Er lopen nog twee andere gerechtelijke onderzoeken tegen Nastase, waarvoor eveneens de toestemming van het parlement nodig is. Nastase en zijn PSD beschouwen de pogingen van het OM om de ex-premier te vervolgen als politiek van aard. Ze zouden zijn georkestreerd door Nastase’s politieke tegenstanders.

Maar volgens Alina Mungiu-Pippidi, directeur van de denktank Academic Society, is de stemming een „duidelijk signaal” dat het parlement „alle pogingen blokkeert om corruptie op hoog [politiek] niveau te vervolgen”. De Europese Commissie leverde vorige maand in een rapport scherpe kritiek op de „politisering van corruptiezaken” door het Roemeense parlement. (AP, AFP, Reuters)