Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Twente maakt het jeugd van Arsenal even zwaar

FC Twente 0Arsenal2

Ruststand 0-0. 63. Gallas 0-1, 83. Adebayor 0-2. Scheidsrechter: Mallenco (Spa). Tsch: 26.600.

Als laatste betrad de bovenmeester het Gelredome in Arnhem. Een ontspannen kijkende man in een een strak kostuum. Hij droeg een aktetas en werd voorafgegaan door een groep scholieren in trainingspak. Ze keken strak voor zich uit en droegen een koptelefoon. Jonge jongens met frisse gezichtjes, zwart en wit. Dit was de selectie van de Engelse voetbalclub Arsenal, aangevoerd door de Franse coach Arsène Wenger, bijgenaamd le professeur.

Dit was de tegenstander van FC Twente in de voorronde van de Champions League. Een team dat door blessures bij een tiental vaste spelers, vooral bestond uit jongens van twintig jaar en jonger – een van 19, een van 18, een van 17 en een van 16. Dit was nu de tegenstander waarvan de spelers en trainers van FC Twente de afgelopen weken wakker hadden gelegen. Voor het eerst spelen in de Champions League – al was het nog maar de voorronde –, spelen tegen Arsenal, dat was toch een droom. De meest historische wedstrijd voor de club uit Enschede, sinds de verloren UEFA-Cupfinale van 1975.

De Engelsman Steve McClaren, die sinds zes weken de selectie van FC Twente traint, voelde het clubgevoel goed aan. Dit was de dag waar de populairste club van het oosten en zijn altijd vrolijke aanhang naartoe hadden geleefd. Voor de wedstrijd had hij het in de kleedkamer nog eens benadrukt: zo’n ervaring is uniek, dit is waar je het voor doet. En de spelers geloofden hem. Want McClaren is voor hen niet zomaar een trainer. Hij was vorig jaar nog bondscoach van Engeland. Totdat het Engelse elftal in een dramatische thuiswedstrijd tegen Kroatië werd uitgeschakeld voor het EK. Omdat hij als bondscoach faalde werd McClaren voor zowel de tabloids als de serieuze Engelse pers mikpunt van spot. En nog steeds noemen ze hem Wally with the brolly, vrij vertaald: de man in het nette pak die zich als het regent in een wedstrijd verschuilt onder een paraplu.

McClaren (47) is niet zomaar een trainer, beseft ook de ambitieuze leiding van FC Twente. Bij een club die groot wil worden, hoort een grote trainer. McClaren won als trainer veel, maar verloor met Middlesbrough in 2001 de finale van de UEFA Cup. Daarvoor was hij enige jaren de rechterhand van trainer Alex Ferguson bij Manchester United. McClaren was er de man die gemoderniseerde videoanalyses invoerde en twee sportpsychologen aanstelde. Als voetballer was hij beperkt, maar bij Manchester United gold hij als het tactisch brein achter Sir Alex.

De wedstrijd in het Gelredome (de Grolsch Veste in Enschede wordt verbouwd) had ook voor McClaren een extra dimensie. Niet alleen wilde hij met zijn ‘kleine’ Nederlandse club laten zien waartoe hij in staat is, ten overstaan van de Engelse media zinde hij vooral op revanche. De vele Engelse verslaggevers en commentatoren waren niet voor Arsenal gekomen, of voor FC Twente, nee, voor McClaren. Zien wat Wally with the brolly ervan brouwde.

En dat was veel. De jongensploeg van meester Wenger, aangevoerd door Robin van Persie, een van de oudsten met 25 jaar, moest al haar niet geringe talenten aanwenden om niet te bezwijken onder de Twentse driften. Geen millimeter ruimte werd Van Persie, Theo Walcott en de geweldige Togolese spits Emmanuel Adebayor gegund door aanvoerder Rob Wielaert en de zijnen. Vooral de nieuwe Ivoriaanse middenvelder Cheik Tioté en de Braziliaanse centrale verdediger Douglas toonden met hun prachtige techniek aan dat FC Twente er ondanks het vertrek van met name Engelaar allerminst op is achteruitgegaan.

Wenger dreigde even in paniek te raken. Maar zijn jongens bleken over zoveel mentale kracht, fysiek vermogen, balvaardigheid en combinatiekunst te beschikken dat Twente (zonder de geschorste spits Blaise N’Kufo) er niet doorkwam.

Toch waren er kansen, in de eerste helft voor Romano Denneboom en Marko Arnautovic. Gaandeweg slopen door vermoeidheid fouten in het spel. Daardoor kon verdediger William Gallas simpel de bal in het doel lopen na een vrije trap van Van Persie, en zette Adebayor na een voorbeeldige counter zijn ploeg eenvoudig op 2-0.

De tieners van de club uit de Premier League verlieten niet eens vermoeid het veld. In tegenstelling tot de Twentenaren, die uitgeput waren. Dat is het verschil tussen de Nederlandse en de Engelse top. In de Champions League spelen alleen grote clubs, in de voorronde klaart hun jeugd het wel.

Diplomatiek sprak Wenger waarderend over Twente. Hij moest snel weg. Zaterdag wacht een zwaardere klus, om kwart voor één tegen West Bromwich Albion.