Transplantatie met harten van donoren na hartstilstand

Rotterdam. Voor het eerst zijn er geslaagde harttransplantaties verricht met harten van donoren die overleden door een hartstilstand. Tot nu toe gebeurden harttransplantaties alleen vanuit hersendode donoren. Die worden kunstmatig beademd tot de orgaanuitname begint. Het gaat om harttransplantaties bij drie baby`s met aangeboren hartafwijkingen, vanuit babydonoren die een paar dagen na hun geboorte aan andere geboorteafwijkingen gingen sterven. Onderzoekers van de universiteit van Colorado schrijven hier vandaag over in The New England Journal of Medicine. Hartdonatie door mensen die aan een hartstilstand sterven was tot nu toe onmogelijk omdat binnen korte tijd schade ontstaat door zuurstoftekort. Bij de baby`s konden de artsen de tijd van hartstilstand tot donatieoperatie beperken tot 3 minuten.