Toenadering Libanon en Syrië gaat gepaard met bomaanslag

Tripoli. Bij een aanslag in de Libanese stad Tripoli zijn gisteren volgens Libanese bronnen zeker achttien mensen gedood. De aanslag is mogelijk een reactie op de recente toenadering tussen Libanon en buurland Syrië. De Libanese president Michel Suleiman kwam juist gisteren in Syrië aan voor een bezoek aan zijn Syrische ambtgenoot Bashar al-Assad. Syrië steunt de fundamentalistische beweging Hezbollah die zich lang verzette tegen de pro-westerse regering van Libanon. De weg voor toenadering tussen Libanon en Syrië is echter vrijgemaakt door een machtsdeling tussen het pro-westerse kamp en Hezbollah, die gisteren werd goedgekeurd door het Libanese parlement. De aanslag, waarbij tien militairen omkwamen, is nog niet opgeëist. Libanese media speculeren dat het geweld het werk is van een aan Hezbollah gelieerde militie die zich verzet tegen de Libanees-Syrische toenadering. Tripoli, de tweede stad van Libanon, was de afgelopen weken al toneel van gevechten tussen sunnieten en allawieten die met Hezbollah optrekken.