Televisie Voorkeur

Dat in een worst een fijngemalen varken zit zal kinderen een zorg zijn. Kip kan ze ook niet schelen. En al zou je frikandellen maken van kangoeroe, meisjes van 12 zullen er niet wakker van liggen. Maar paard? De Kinderen van de Keuringsdienst willen wel eens weten of het klopt dat er in kroketten en frikandellen vaak paard zit. Ned.3, 21.50-22.20u.

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over de impact van de Olympische Spelen op de jeugd in China. Ruim 230 miljoen Chinese schoolkinderen hebben de afgelopen jaren les gehad over de olympische gedachte en over vriendschap en respect. De invloed van dit programma op de Chinese jeugd zou wel eens de belangrijkste blijvende erfenis van de Spelen kunnen zijn, zeggen experts. O.m. een portret van de 17-jarige Yang Gang die zich voor de Spelen in Nederland verdiepte, een woordje Nederlands leerde en leerde juichen voor het Nederlands elftal. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Reportage over visverwerking. Sinds mensenheugenis wordt vis levend verwerkt. In 1988 is wetenschappelijk aangetoond dat vissen pijn ervaren. Snijden in levende vissen om ingewanden te verwijderen, betekent dus een gruwelijke dood voor deze dieren. Maar houden Nederlandse viskwekerijen rekening met de pijnbeleving van vissen? Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. Reportage en interviews rond de aankomst op Schiphol van bergbeklimmers Wilco van Rooijen en Cas van de Gevel, die vorige week op de K2 aan de dood ontsnapten. Ned.2, 22.15-22.40u.

documentaire

Holland Doc: Het grootste Chinese restaurant van de wereld. Documentaire van Weijun Chen over ‘The West Lake Restaurant’ (Xihulou) in Shanghai. Er werken 1.000 mensen en het restaurant kan 5.000 eters tegelijk bedienen. De werknemers brengen bijna al hun dagen én nachten in het restaurant door. Een privéleven hebben ze nauwelijks en ze weten ook maar weinig van wat zich in de wereld buiten het restaurant afspeelt. De documentaire portretteert ook de eigenaresse, Mrs Qin, een toegewijd lid van de communistische partij, die de keukenstaf tijdens het koken oude communistische liederen laat zingen. Ned.2, 23.30-0.30u.

informatief

Terzake: Spam. Spam is een ziekte van deze tijd en met geen filter tegen te houden. Maar je kunt er volgens Dave, die op elke spamvraag reageert, ook beter van worden. Een reportage. België 2, 20.00-20.45u.

Dr. Alice Roberts: Don’t die young. Reportageserie over de werking van het menselijk lichaam. Vandaag over oren, neus en mond. Bijna negen miljoen mensen in Engeland lijden in meer of mindere mate aan doofheid. Met een speciaal daarvoor ontwikkelde koptelefoon ontdekt dr. Alice Roberts hoe het is om niet goed te kunnen horen. Ze legt uit hoe harde muziek (bijvoorbeeld uit mp3-spelers) het oor onherstelbaar beschadigt. En ze waarschuwt: als je iemand op een bepaalde manier hoort snurken kan dat wijzen op een levensbedreigende ziekte. BBC 2, 21.30-22.00u.

Höhenrausch und Atemnot – Gipfelstürmer auf den Kilimandscharo. Reportage over een beklimming van de hoogste berg in Afrika: de 5.895 meter hoge Kilimanjaro. Tanzanianen beschouwen de berg als ‘heilig’ en zouden hem nooit beklimmen. Voor westerse klimmers is het een droom: op de top de zonsopkomst beleven. WDR, 22.00-22.30u.

Saddam Hussein – Der Prozess. Documentaire van de Spaanse regisseur Esteban Uyarra over het proces tegen de Iraakse dictator Saddam Hussein. De documentaire volgt het proces, dat ruim een jaar duurde, tot en met de voltrekking van het (onafwendbare) doodvonnis en concentreert zich op de vraag of het wel een eerlijk proces is geweest. Uyarra had toegang tot het overleg van de aanklagers en van de advocaten. Hij maakte van dichtbij mee dat verdedigers werden vermoord. De hoofdrechter haakte al na drie maanden af wegens bedreigingen. Arte, 22.25-23.45u.

TV China. Vierde van vijf uitzendingen met televisiefragmenten uit Chinese soaps, reality-tv, documentaires en shows. Thema vanavond: de jeugd. Met commentaar van Marc van der Chijs, die in China Tudou oprichtte, de succesvolle Chinese variant van YouTube. Tudou krijgt dagelijks 50.000 films geupload. Met censuur heeft Van der Chijs geen moeite en hij denkt dat dat voor de meeste Chinezen ook geldt. Ned.2, 22.40-23.30u.

amusement

Never mind the Buzzcocks. Humoristische popquiz. Zomerkijker John Reid schreef vorige week over dit programma: „Bovengemiddelde kennis van het Engels is echt een vereiste. Want het is altijd een accentenfestival. Scenario: popquiz in de geest van Dit Was Het Nieuws. Grappige man in het midden, vaste aangevers links en rechts met wisselende gasten. Niet deze formule kopen, Reinout! Britten zijn gewoon geestiger dan Nederlanders. Ook als ze gast bij een quiz zijn.” Maar: het format ís al overgenomen op de Nederlandse televisie. Door BNN, als de popquiz Doe maar normaal, toevallig ook vanavond op de televisie (Ned.3, 21.10-21.50u.). BBC 2, 23.00-23.30u.

Olympische spelen

Kijk voor het complete programma in Peking op pagina 10 van deze krant of op nrc.nl/spelen

Hoogtepunten van de dag. Hoogtepunten, samenvattingen, commentaren en interviews rond de wedstrijden van afgelopen nacht en vandaag. Ned.1, 20.30- 21.35u.

Studio Sportzomer. Mart Smeets live vanuit het HHHuis in Peking. Tafelheer deze week: hockeyer Floris Evers. Gast: Ellen van Langen. Ned.1 22.12-22.58u.

Rechtstreeks verslag. Live vanuit Peking: atletiek, zwemmen (finales), hockey, turnen, judo, waterpolo, tennis, baanwielrennen, honkbal, softbal, paardensport springen. Ned.1, vanaf 2.35u, loopt non stop door tot vrijdag 18.00u.