Team VS: geld van overheid

De Verenigde Staten zijn niet langer dominant bij de Olympische Spelen, en dat schreeuwt om maatregelen, aldus een woordvoerder van het Amerikaanse team, Darryl Seibel. Misschien moet de regering in Washington eindelijk eens het Amerikaanse olympisch comité gaan subsidiëren, zodat Amerika weer het beste sportland ter wereld wordt, oppert Seibel in de zakenkrant Financial Times.

Sinds dag 1 van de 26ste Zomerspelen staat gastland China bovenaan de medaillespiegel, voor de Verenigde Staten. Tot gisteren konden Amerikaanse media de Chinese voorsprong nog verhullen door niet de officiële stand (aan de hand van het aantal gouden medailles) maar de stand met het totaal aantal gewonnen medailles te publiceren. Daarin stond de VS wel aan de leiding. Maar vanmiddag (13.30 uur) ging China ook in de totaalstand aan de leiding, met 34 medailles, een meer dan de VS. China won 22 keer goud, de VS ‘nog maar’ tien keer. De VS won op 24 deelnames 16 keer de medaillespiegel bij de Zomerspelen.

China investeerde de afgelopen jaren gigantische bedragen in de sport. Volgens een recente studie telt China 370.000 jongeren in sportscholen en 46.000 fulltime door de overheid betaalde sporters. Het Amerikaanse olympisch comité krijgt geen overheidssteun en draait op 150 miljoen dollar (100 miljoen euro) van sponsors en het IOC, klaagt Seibel.