Starbucks op stations

De Amerikaanse koffieketen Starbucks opent filialen op Nederlandse treinstations, te beginnen in Amsterdam. Daar opent voorjaar 2009 een filiaal in het gerenoveerde centraal station.

Dat heeft Servex, de exploitant van alle horecabedrijven op NS-stations, vandaag bekendgemaakt. „De toekomstige treinstations zullen steeds meer een winkelparadijs worden, waarbij klanten hoogwaardige merken kunnen vinden zoals Starbucks”, zegt Pamela Boumeester, directievoorzitter van NS Poort, het NS-onderdeel dat het vastgoed op en rond treinstations exploiteert.

Het is de bedoeling om uiteindelijk op een aantal grotere treinstations in Nederland Starbucks-vestigingen te openen. Servex, een volle dochter van NS, heeft daarvoor een licentieovereenkomst met Starbucks gesloten. Het bedrijf exploiteert ook andere horecaformules, zoals Burger King, AH to go, Smullers, Kiosk, Swirls en La Place op NS-stations.

Starbucks heeft al een koffiebranderij in Nederland, die alle Starbucks-filialen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika bevoorraadt, en drie vestigingen op de luchthaven Schiphol. Starbucks heeft wereldwijd 15.000 filialen, waarvan ruim tweederde in de VS.