Rusland rukt op ondanks verdrag

Russische tanks, troepen en paramilitairen zijn gisteren de strategisch belangrijke Georgische stad Gori ingetrokken, net buiten de opstandige regio Zuid-Ossetië en op 100 kilometer van de Georgische hoofdstad Tbilisi. De militaire acties van Rusland gingen gisteren door, hoewel de Russische president Medvedev dinsdag instemde met een stappenplan naar vrede van EU-voorzitter Sarkozy.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov ontkende de inval in Gori en zei dat de actie was bedoeld om achtergelaten wapens in beslag te nemen. Een BBC-verslaggever zag echter Russische tanks en Zuid-Ossetische militairen die auto’s vorderden en huizen plunderden en in brand staken.

Ook in de westelijke opstandige regio Abchazië werden Georgische troepen verdreven en trokken de Russen verder landinwaarts. Volgens het EU-plan moeten de strijdende partijen zich terugtrekken tot hun posities van vóór de uitbraak van het conflict, nu een week geleden.

De Amerikaanse president Bush riep Rusland gisteren in sterke bewoordingen op tot het beëindigen van alle militaire activiteiten in de voormalige Sovjet-republiek. Bush drong bij Rusland aan op het respecteren van de soevereine en territoriale integriteit van Georgië en herstel van relaties met de VS, Europa en de rest van de wereld.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice vertrok gisteren voor een diplomatieke reis naar achtereenvolgens Frankrijk en Georgië. Bush heeft gisteren grootschalige humanitaire hulp toegezegd en vroeg Rusland alle communicatie- en transportlijnen open te houden. De Georgische president Saakajsvili zei dat de VS voor hulpverlening gebruik zouden maken van havens en vliegvelden in andere voormalige Sovjet-republieken. Dit bericht werd later tegengesproken door Washington.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov noemde de Georgische regering „een speciaal project van de VS”. De VS zouden op een gegeven moment moeten kiezen tussen dit „virtuele project” en „echte samenwerking” met Rusland, zo werd Lavrov in Russische media geciteerd. (AP, Reuters)

pagina 6 en 7, 18 en 19