Roeiers mannen vier in halve finale onderuit

De vier zonder stuurman is gisteren bij de Olympische Spelen uitgeschakeld in de halve finales. Geert Cirkel, Matthijs Vellenga, Jan-Willem Gabriëls en Gijs Vermeulen kwamen op het water van Shunyi Park niet verder dan de vierde plaats, waar alleen de beste drie zich voor de finale plaatsten.

„Dit is een slechte droom”, zei Cirkel tegenover persbureau ANP. „Hoe raar het ook klinkt, we hadden een goede race. We snappen er ook hélémaal niets van.” Volgens Cirkel waren hij en zijn collega’s topfit en zijn ze ook niet bezweken onder de druk. „De race verliep eigenlijk naar wens”, zei de roeier. „Alleen, we maakten te weinig snelheid.”

De roeiers van de vier zonder stuurman vormden een ploeg sinds het voorjaar van 2005 en noemden zichzelf de Holland Vier, met een verwijzing naar de Holland Acht, de boot die in 1996 naar olympisch goud roeide. Het project van Cirkel, Vellenga, Gabriëls en Vermeulen ontstond uit vriendschap en bondscoach Mark Emke ging mee in de wens van het kwartet de selectie ‘gesloten’ te houden. Mede daardoor haakten oud-olympiërs als Dirk Lippits en Gerritjan Eggenkamp af in de Nederlandse mannenselectie.

De vier zonder stuurman wist bij drie wereldkampioenschappen een medaille te winnen, al was het geen enkele keer de gouden. Ook won de ploeg twee keer het wereldbekerklassement.

Later op de dag maakte Geert Cirkel gisteren bekend dat er een einde aan zijn roeicarrière komt. „Of het een bitter einde is? Dat kun je wel stellen, ja.” Hij roeit vandaag alleen nog in de B-finale waar de equipe hooguit als zevende kan eindigen.

De Nederlandse vrouwenacht plaatste zich gisteren wel voor de olympische finale. De ploeg eindigde in de herkansing als tweede, achter Canada. Vier van de vijf boten mochten naar de finale.

Kijk via nrcnext.nl/links naar een reactie van Felicia, de vriendin van Gijs Vermeulen.