Relaties Rusland en VS gaan versneld achteruit

De betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Rusland verslechteren in hoog tempo. Tegelijkertijd lijkt ook het bestand te worden geschonden.

Nadat president Bush gisteravond humanitaire hulp voor Georgië had aangekondigd, zette de Russische regering de diplomatieke betrekkingen verder op scherp. Volgens minister Lavrov van Buitenlandse Zaken moet Amerika nu kiezen tussen Rusland of Georgië. Steun aan de pro-westerse Georgische regering en goede betrekkingen met Rusland gaan niet meer samen. „We begrijpen dat het huidige bewind een speciaal project is van de Verenigde Staten, maar op een dag zullen de VS moeten kiezen tussen het verdedigen van een virtueel project en een echt partnerschap”, aldus Lavrov.

Lavrovs uitlatingen volgden op de aankondiging van de Amerikaanse president Bush dat de Amerikaanse militairen humanitaire hulp gaan verlenen in Georgië. Een eerste militair vliegtuig met hulpgoederen is al gearriveerd. Ook is de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice vandaag vertrokken naar Tbilisi. Onderweg zou ze in Parijs de Franse president Sarkozy ontmoeten, die namens de EU bemiddelt. Het Amerikaanse optreden is de eerste concrete reactie van de VS op het Russische optreden in Georgië.

Over het bestand dat dinsdag overeen werd gekomen, bestaat nog veel onduidelijkheid. Volgens onbevestigde berichten zouden Russische tanks vandaag de Georgische havenstad Poti zijn binnengereden. Gistermiddag rukten Russische tanks op naar de stad Gori die buiten Zuid-Ossetië op Georgisch grondgebied ligt. Daarna reden ze verder in de richting van Tbilisi, om later weer af te buigen. Moskou ontkende de berichten eerst, maar kwam daar later op terug. Volgens het Georgische ministerie van Buitenlandse Zaken begonnen Russische troepen vandaag met terugtrekken, maar kwam die terugtrekking later weer tot een einde.

Waarnemers van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch maakten gisteren melding van „verschrikkelijke vernielingen” in vier dorpen waar vooral etnische Georgiërs wonen. Zuid-Ossetische separatisten zouden de dorpen hebben geplunderd.

President Bush riep Rusland gisteren op „zijn woord te houden en een einde te maken aan de crisis”. Minister Rice benadrukte dat Rusland zichzelf „isoleert” als het niet stopt met het geweld, een verwijzing naar het mogelijk opschorten van het Russische lidmaatschap van de G8.

De International Herald Tribune meldt vandaag dat Rice Georgië al maanden geleden nadrukkelijk zou hebben gewaarschuwd voor een militaire confrontatie met Rusland. (AP, Reuters, AFP)