RBS raakt dochter ABN Amro niet kwijt

De onrust op de internationale financiële markten zorgt ervoor dat Royal Bank of Scotland (RBS) enkele onderdelen van ABN Amro niet kan verkopen. Het gaat om de zakenbankactiviteiten van ABN Amro in Australië en Nieuw-Zeeland.

RBS wilde de twee onderdelen verkopen aan de Commonwealth Bank of Australia, de grootste bank van het land gemeten naar beurswaarde. De Australische bank moest echter afzien van de aankoop omdat ze in het huidige financiële klimaat geen extra risico’s wilde lopen. In een verklaring zei de Australische instelling dat ze gezien de huidige economische ontwikkelingen, de onzekerheid op de wereldwijde financiële markten en de risico’s die zijn verbonden aan het integreren van nieuwe activiteiten toch maar afziet van de overname.

RBS kreeg de twee onderdelen van ABN Amro in handen na de overname van de Nederlandse bank vorig jaar. De bank uit Edinburgh kocht ABN Amro samen met het Belgisch-Nederlandse Fortis en het Spaanse Santander na een lange overnamestrijd. De Schotten zullen de twee bedrijfsonderdelen nu zelf houden en integreren met de activiteiten die zij zelf al hebben in Australië en Nieuw-Zeeland.

Het afketsen van de verkoop is een tegenslag voor topman Goodwin van RBS. De bank maakt een moeilijke tijd door en moest vorige week voor het eerst in 40 jaar een verlies bekendmaken. RBS heeft veel last van de kredietcrisis en moest vorige week 5,9 miljard pond (7,4 miljard euro) afschrijven op beleggingen gelieerd aan risicovolle Amerikaanse hypotheken. De bank wil onderdelen afstoten om kapitaal op te halen en de balans te versterken. (Bloomberg)