Random cooking met sojapuree en kokosfrisdrank

Deze zomer kookt nrc.next met de dobbelsteen.

Vandaag gaan we naar de toko. Weg uit de sleur van de Conimex-pakjes en de Euroshopper kroepoek.

Oosters koken is veel te simpel geworden. Voor wie nog niet eens een bamipakket boven zijn wokpit kan leegschudden, zijn er altijd nog de broodjes bapao uit de muur bij Charlie Chiu. Wij zijn toe aan een echte uitdaging. Knollen waarvan je niet weet of je de pit of de schors moet eten, Japanse instantnoedels met roze dino’s op het deksel en fluorescerende voedingskleurstoffen.

Vandaag de vijfde aflevering van de zomerserie koken met dobbelstenen: random cooking bij de toko.

Het werkt zo: de random wokker zoekt een klant in een rode jas, werpt de dobbelsteen en schuift dat aantal winkelschappen op naar rechts. In Toko Oriental loopt het voltallige personeel in felrode polo’s rond. Dan beginnen we maar bij de rode sambal. We werpen voor de plank en het product. Gebroken witte rijst! Verrassend, zeg. Tweede poging: sojaolie. Derde poging: zestig Vietnamese loempia’s voor 2,25 euro. De meegebrachte mannen dreigen gapend de toko te verlaten. We geven hun de dobbelstenen.

En voilà! Geroosterde-kokosdrink, Amerikaanse creamcheesefrosting, Formule 1 sojabonenpuree. De mannen weten van geen ophouden. Terwijl we hen de winkel uitslepen, weten ze nog net een kermitgroene Pandan-sponscake en Chinese witte wijn van Chateau Chefoo mee te grissen.

Thuis gaat de wok op het vuur. Snijbonen van onder uit de koelkast gaan in een badje van currypasta en kokossap. Dan de sojapuree. Drie druppels is genoeg om de smaak van elk gerecht ‘onmiddellijk te verbeteren’, jubelt het etiket. Het is vast verkeerd uit het Thais vertaald. Bah.

Chateau Chefoo blijkt mierzoete dessertwijn met een metalige nasmaak te exporteren. Het enige werkelijk geslaagde onderdeel van de random maaltijd is de sponscake met glazuur. En de Vietnamese loempiaatjes, natuurlijk. We eten er nog dagenlang van. En dat voor 3,75 cent per stuk.

Op nrcnext.nl/uitenthuis vind je de spelregels. Het recept is deze keer niet de moeite waard.

    • Hester van Santen
    • Carola Houtekamer