Oranje mist nog teamspirit

Nederland won gisteren moeizaam van Japan.

Oranje stuit in de kwartfinales op regerend kampioen Argentinië.

De elf Nederlanders die gisteren begonnen aan het duel met Japan vormen nog geen hecht elftal. Foto AFP Members of the Netherlands team pose prior to their 2008 Beijing Olympic Games first round Group B men's football match against Japan at the Shenyang Olympic Stadium on August 13, 2008. Pictured are (L to R) Ryan Babel, Royston Drenthe, Urby Emanuelson, Kew Jaliens, Gerald Sibon, Jonathan De Guzman, Hedwiges Maduro, Calvin Jong-A-Pin, Dirk Marcellis, goalkeeper Kenneth Vermeer and captain Roy Makaay. AFP PHOTO AFP

Het olympisch project van Foppe de Haan kan worden voortgezet. Dankzij een benutte strafschop van Gerald Sibon een kwartier voor het einde van het duel gisteren met Japan en een 2-1 zege van Nigeria op de Verenigde Staten mag de Nederlandse ploeg door naar de kwartfinales. Nederland speelt zaterdag (15.00 uur Nederlandse tijd) in Shanghai tegen de olympisch kampioen van 2004, Argentinië. Daarin speelt de kleine, 21-jarige spits Lionel Messi van Barcelona een hoofdrol.

De 34-jarige Sibon was opnieuw de redder van Nederland. De spits van Heerenveen maakte in de wedstrijd tegen de Amerikanen in de blessuretijd uit een vrije trap de gelijkmaker. Gisteren benutte de boomlange Drent in het stadion van Shenyang de strafschop die Oranje de overwinning bracht. Nederland had de zege op Japan nodig om zich te plaatsen voor de volgende ronde. De ploeg van coach De Haan maakte evenals in de eerste twee wedstrijden tegen Nigeria (0-0) en de Verenigde Staten (2-2) een zwakke indruk. Op het hobbelige veld toonden de Japanners zich behendiger en vaardiger dan de chaotisch spelende Nederlanders. De beste kansen waren dan ook voor de Aziaten. Hoewel een acrobatische omhaal van Sibon vlak voor rust een beter lot had verdiend.

De Nederlandse jacht op een doelpunt leek gedoemd te mislukken. Japan was de beste ploeg. Een Japanner trof zelfs nog de paal naast Oranjedoelman Kenneth Vermeer. Twintig minuten voor het einde kreeg Nederland een penalty in de schoot geworpen door een domme overtreding van Keizuke Honda in het strafschopgebied op Ryan Babel. Sibon liep niet weg voor de kans en bleef rustig. De spits schoot de bal in het midden van het doel.

Bijna was dat ene doelpunt onvoldoende geweest. Nigeria won van de VS met 2-1, terwijl de Amerikanen in de slotfase nog de lat troffen. Bij een gelijkspel zouden VS en Nigeria kwartfinalisten zijn geweest.

Gezien het vertoonde spel zal De Haan zich niet zorgeloos opmaken voor het duel in de kwartfinale tegen de Argentijnen rondom sterspeler Messi. De kleine, fortuinlijke overwinning op Japan verhulde allerminst de tekortkomingen van de olympische voetbalploeg, die toch bestaat uit talentvolle spelers als Royston Drenthe, de ex-Canadees Jonathan de Guzman, Urby Emanuelson, Hedwiges Maduro, Ryan Babel en Dirk Marcellis.

Al voor het toernooi beklaagde De Haan zich over de mentaliteit van bepaalde spelers. Bij de selectie van de olympische ploeg had de Friese coach zich laten leiden door het Action Type-systeem van prestatiemanager bij NOC*NSF Peter Murphy en sportpsycholoog Jan Huijbers. Aan de hand van testen wordt bepaald welk karakter de spelers en de trainers hebben. Daarin wordt mede vastgesteld of mensen zintuiglijk en gevoelsmatig of rationeel en afwachtend handelen. De een is meer gevoelsmens dan denker, introvert of extravert. Ideaal is een mix van karakters.

In de praktijk, het olympisch voetbaltoernooi, lijkt die formule niet erg succesvol. Na de afgelopen twee wedstrijden hekelde De Haan de instelling van de meeste spelers. Hij liet zich zelfs ontvallen dat veel spelers „er nog niet toe aan toe zijn” op zo’n belangrijk toernooi het beste uit zichzelf en vooral uit het team te halen. Egoïsme vierde hoogtij, aldus de bondscoach, van teamgeest was geen sprake.

Daarnaast klaagden spelers vooral over de klimatologische omstandigheden. Maar volgens De Haan heeft iedereen daar last van. Met andere woorden, de lichamelijke conditie liet bij veel spelers te wensen over. Tegen Japan was er nauwelijks verbetering. Al was er nu wel bereidheid om voor de laatste kans te vechten.

Zwetend en zwoegend haalden de Nederlanders de kwartfinale van het olympisch voetbaltoernooi. Uitgerekend de oudste van het stel, de te elfder ure opgeroepen en eigenzinnige Gerald Sibon, redde Nederland van vroege uitschakeling. De zo gehoopte medaille is nog heel ver weg.

    • Guus van Holland