Opkoper Apollo lijdt verlies

Private-equityfonds Apollo heeft in het eerste kwartaal 96,4 miljoen dollar (64,4 miljoen euro) verlies geleden. In dezelfde periode vorig jaar boekte de investeerder nog 144 miljoen dollar winst. Apollo leed vooral verlies op zijn financiële participaties, als gevolg van koersdalingen op de beurzen.

Apollo meldde de resultaten gisteren aan de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC vooruitlopend op de beursnotering die het fonds later dit jaar wil aanvragen. Het klimaat voor beursgangen is in vier jaar niet zo slecht geweest en ook de markt voor bedrijfsovernames, waarin Apollo vooral actief is, is dit jaar met 71 procent geslonken tot een omvang van 179,4 miljard dollar.

Ook investeerder KKR bereidt een beursgang voor. Vooruitlopend daarop heeft KKR de aan de Amsterdamse beurs genoteerde dochter KKR Private Equity Investors teruggekocht met eigen aandelen. Het fonds verloor sinds de beursgang in 2006 47 procent van zijn beurswaarde. Beleggers zouden er volgens de Britse zakenkrant Financial Times nu bij Apollo, dat ook een fonds in Amsterdam naar de beurs gebracht heeft, op aandringen hetzelfde te doen. Apollo voelt hier echter weinig voor, zeggen bronnen dichtbij de investeerder in de krant. Het Amsterdamse Apollo Alternative Assets is sinds de beursgang 50 procent in waarde gedaald.

Apollo meldde bij de SEC 37 miljoen aandelen naar de beurs te willen brengen. Apollo verkocht vorig jaar al ondershands aandelen aan beleggers voor 24 dollar per stuk. Op dit moment worden die op een besloten beurs van zakenbank Goldman Sachs verhandeld voor circa 14 dollar per stuk. Apollo wil een beursnotering om nieuw kapitaal op te halen voor overnames. (Bloomberg)