Offensief leger Soedan in Darfur

Het Soedanese regeringsleger heeft een grootschalig offensief gelanceerd tegen rebellen in het olierijke noordwesten van Darfur. Dat hebben twee rebellenbewegingen in de West-Soedanese provincie gisteren verklaard.

Het Soedanese bewind wilde niet reageren op de meldingen van het Soedanese Bevrijdingsleger (SLA), een grote rebellengroepering, en een rivaliserende factie. Volgens de rebellen zijn de regeringstroepen drie dagen geleden met meer dan tweehonderd wagens en met vliegtuigen en helikopters een aanval begonnen in het noordwesten van Darfur, bij de grens met Libië. Uiteenlopende berichten spreken van tien tot twintig gedode rebellen en burgers.

Volgens een woordvoerder van het SLA wil het regeringsleger de omgeving rond Wadi Atron onder haar gezag brengen vanwege de olierijkdom. In het door Khartoum speciaal voor de oliewinning aangewezen gebied is een consortium actief uit Saoedi-Arabië, maar volgens de rebellenbeweging zijn de afgelopen periode Chinese technici gearriveerd die moeten helpen bij de zoektocht naar nieuwe olie. Bedrijven uit het energiebehoeftige China domineren de Soedanese oliesector. De militaire operatie komt in de week na een uitzonderlijk bezoek aan Darfur door de Soedanese minister van Defensie en het hoofd van de inlichtingendiensten.

In Darfur brak in 2003 grootschalig geweld uit toen gearabiseerde rebellen met steun van president Bashir een offensief begonnen tegen de zwarte bewoners. Volgens de VN zijn zeker 300.000 mensen gedood. Het Internationale Strafhof in Den Haag buigt zich momenteel over het verzoek van openbaar aanklager Luis Moreno-Ocampo om een arrestatiebevel tegen Bashir wegens onder meer genocide. (Reuters, AP, BBC)