Nog éven op vakantie zijn

Niet naar Lowlands? In Amersfoort is ook een leuk festival: Dias Latinos.

Je hoort er Cubaanse son tot Mexicaanse mariachi.

Foto AFP TO GO WITH AFP STORY "SAMOA-TOURISM,FEATURE" by David Brooks This handout picture picture taken in 2006 shows a beach in Samoa. Samoa has palm-fringed beaches, lagoons filled with wildly coloured fish and jungle-covered hills, 31 August 2007 but is only slowly coming out of the shade of better known South Pacific tourist destinations. The number of visitors travelling to the Polynesian nation of 180,000 for holidays jumped 23.6 percent last year to nearly 41,000, still a fraction of the tourists who make a beeline for Fiji or Tahiti. RESTRICTED TO EDITORIAL USE AFP PHOTO / Samoa Visitors Authority / HO
Foto AFP TO GO WITH AFP STORY "SAMOA-TOURISM,FEATURE" by David Brooks This handout picture picture taken in 2006 shows a beach in Samoa. Samoa has palm-fringed beaches, lagoons filled with wildly coloured fish and jungle-covered hills, 31 August 2007 but is only slowly coming out of the shade of better known South Pacific tourist destinations. The number of visitors travelling to the Polynesian nation of 180,000 for holidays jumped 23.6 percent last year to nearly 41,000, still a fraction of the tourists who make a beeline for Fiji or Tahiti. RESTRICTED TO EDITORIAL USE AFP PHOTO / Samoa Visitors Authority / HO AFP

Met een elegante armbeweging leidt een blanke veertiger zijn danspartner achter zich langs. Na een dubbele draai belandt ze weer dicht tegen hem aan. Haar opgestoken zwarte haren en getinte huidskleur verraden haar roots: dit is een latina. Het paar danst op straat, net als vele andere koppels. Het is een bekend beeld, tijdens het jaarlijkse festival Dias Latinos in Amersfoort.

Ook dit weekeinde zal voor de twaalfde keer de Amersfoortse binnenstad in het teken staan van Latijns-Amerikaanse muziek. Verspreid over de diverse pleinen staan zes podia, waar Latijns-Amerikaanse en Caraïbische musici en dansers optreden. De programmering is enorm uiteenlopend. Van Cubaanse son en Mexicaanse mariachi via traditionele Andesmuziek naar moderne reggaeton.

Het brein achter de festiviteiten is de 74-jarige Math Meester. Tijdens zijn diensttijd kwam hij onder meer in Venezuela en Curaçao terecht. De latinmuziek raakte hem direct. „Het is het ritme. Je ontkomt er niet aan: je moet bewegen.” Toen Meester twaalf jaar geleden de eerste editie van Dias Latinos organiseerde, was het een kleinschalig evenement. Vorig jaar kwamen er al zo’n 120.000 bezoekers op af.

Dankzij een groot team van vrijwilligers en sponsoring van de gemeente Amersfoort en bedrijven, kan het publiek de internationale acts gratis zien. Naast salsaliefhebbers en nieuwsgierigen die redelijk onbekend zijn met de Latijns-Amerikaanse variëteit, komen ook bijzonder veel Nederlanders van onder meer Caraïbische afkomst op dit evenement af. Even waan je je op vakantie, met al die zomerse klanken.

Dias Latinos: dit weekeinde in de binnenstad van Amersfoort. Zaterdag van 12.00 tot 01.00u., zondag van 12.00 tot 22.00u. Alles is gratis. De volledige programmering vind je op www.diaslatinos.nl

    • Marjolein Marchal