‘Na inbraak bij EZ ook brandstichting’

De inbraak in het ministerie van Economische Zaken in 1985, waarbij het Kamerlid Duyvendak (GroenLinks) betrokken was, heeft ook geleid tot bedreiging en brandstichting.

Dat vertelt de voormalige topambtenaar George Verberg. Bij de woning van Verberg, destijds directeur-generaal energie bij Economische Zaken, werden in petroleum gedrenkte en in brand gestoken lappen stof door de brievenbus gegooid. Dit gebeurde nadat zijn naam en adresgegevens samen met die van collega’s waren gepubliceerd in krakersblad Bluf! Wijnand Duyvendak was destijds verantwoordelijk voor de publicatie. De privégegevens waren met documenten over plannen voor nieuwe kerncentrales uit het ministerie gestolen.

„Als je thuiskomt en je vindt die lappen, dan geeft je dat niet echt een rustig gemoed”, vertelt Verberg in een interview in deze krant. Verberg en zijn vrouw hadden ook last van dreigtelefoontjes, net als sommigen van zijn collega’s. Drie jaar geleden vertelde Harry Geijzers, in 1985 directeur elektriciteit, in het rapport Dertig jaar Energiebeleid van instituut Clingendael, over de bedreigingen en geweld. „Ook zijn er bij mij ruiten ingegooid. Ik ben ook een keer, om het gevaar te keren, op een zaterdagavond met een hockeystick naar buiten gegaan.”

Verberg, de latere hoofddirecteur van Gasunie en inmiddels met pensioen, zegt dat de inbraak en de intimidaties geen invloed hebben gehad op de vraag of er nieuwe kerncentrales moesten komen. „Er is eigenlijk maar één reden waarom dat niet is gebeurd: de kernramp in Tsjernobyl in 1986.”

Wijnand Duyvendak heeft gisteravond contact gehad met Verberg en voor de publicatie van de namen zijn excuses gemaakt. Duyvendak zegt dat hij nooit geweten heeft dat die tot geweld en tot bedreigingen heeft geleid. „Ik kan me nu niet herinneren hier ooit eerder van gehoord te hebben; noch ben ik daarop ooit door politie en justitie aangesproken. Ik keur het in ieder geval ten stelligste af.”

George Verberg: pagina 3

    • Herman Staal