N-Korea stemt in met onderzoek ontvoeringen

Noord-Korea en Japan hebben afspraken gemaakt over een onderzoek naar de ontvoering van Japanners door Noord-Korea in de jaren zeventig en tachtig. Daarmee is een belangrijk diplomatiek obstakel verdwenen voor het verwijderen van Noord-Korea van de Amerikaanse lijst van landen die terrorisme ondersteunen.

Noord-Korea bekende in 2002 dertien Japanners te hebben ontvoerd om als spionnen op te leiden. Volgens Pyongyang zijn inmiddels vijf van hen overleden en acht naar huis teruggekeerd. Maar volgens Japan zijn er meer mensen ontvoerd.

Japanse onderzoekers krijgen als gevolg van de gemaakte afspraken nu toegang tot documenten, interviews en plekken in Noord-Korea die verband houden met de ontvoeringen. Als beloning staat Tokio chartervluchten naar Noord-Korea toe en worden de huidige reisbeperkingen opgeheven. Bovendien krijgt Noord-Korea uitzicht op noodhulp van Japan, die hard nodig is omdat in het verarmde land een hongersnood is ontstaan door mislukte oogsten en te geringe voedselimporten.

Het akkoord komt drie dagen nadat de Verenigde Staten na het verlopen van een deadline lieten weten Noord-Korea voorlopig niet van de lijst te zullen halen van landen die terrorisme ondersteunen. De VS willen eerst duidelijkheid over hoe de dit voorjaar door Pyongyang verstrekte informatie over het nucleaire programma van het land gecontroleerd kan worden.

De Amerikaanse president Bush doorkruiste eind juni de politiek van Japan, dat Pyongyang al geruime tijd onder druk zet over de ontvoeringskwestie, door aan te kondigen dat hij Noord-Korea van de ‘terroristenlijst’ wil halen. Daarop verzekerde Washington Tokio de kwestie van de ontvoerde Japanners niet te zullen vergeten. In Japan liggen de ontvoeringen nog altijd gevoelig. (BBC, AP, Reuters)