Musharraf wil verzoening

De Pakistaanse president Pervez Musharraf, die onder toenemende druk staat om af te treden, heeft zijn tegenstanders vandaag opgeroepen tot verzoening.

Musharraf, die op televisie verscheen ter ere van de nationale feestdag voor de onafhankelijkheid van Pakistan, zweeg in zijn toespraak over het vorige week gelanceerde plan van de oppositie om hem via een formele procedure af te zetten. „Als wij onze economie op gang willen houden en terrorisme willen bestrijden, hebben we politieke stabiliteit nodig”, aldus de president

Musharraf kwam in 1999 met een geweldloze militaire coup aan de macht, maar is steeds meer alleen komen te staan sinds hij in februari de verkiezingen verloor. Zijn woordvoerders ontkennen geruchten dat hij een dezer dagen zijn vertrek zal aankondigen om een procedure van impeachment te voorkomen.

Een woordvoerder van de partij PPP van de vermoorde politica Benazir Bhutto zei in een reactie: „Om politieke verzoening te bereiken moet Musharraf opstappen. Verzoening is zonder dat niet mogelijk.” Het federale parlement brengt mogelijk begin volgende week een motie in stemming die de president beschuldigt van het schenden van de grondwet en „ernstig wangedrag”.

Vandaag nam het parlement in de Pakistaanse provincie Sindh een resolutie aan waarin Musharraf de keuze werd gegeven een vertrouwensstemming te laten plaatsvinden of te vertrekken. De resolutie volgt op vergelijkbare stemmingen in Punjab en de Northwest-Frontier Province (NWFP). De vraag is hoe het leger zal reageren op de toenemende druk op Musharraf. Volgens de oppositie steunen de militairen hem niet langer als hij wordt afgezet.

In de oostelijke stad Lahore vond gisteren vlak voor het begin van de viering van een nationale feestdag een aanslag plaats waarbij zeven doden vielen. (BBC, Reuters, AP)