Kremlin geeft regio’s garantie

De Russische president Dmitri Medvedev heeft vandaag de onvoorwaardelijke steun van Moskou toegezegd aan de separatistische Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië. Rusland zal ieder besluit van de twee opstandige gebieden „steunen” en „garanderen”.

De Russische president deed deze uitspraak na een ontmoeting in Moskou met de de facto leiders van Abchazië en Zuid-Ossetië, Sergej Bagapsj en Edvard Kokoity.

Bagapsj en Kokoity ondertekenden vandaag in het bijzijn van Medvedev het vredesplan dat de Franse president Nicolas Sarkozy namens de Europese Unie afgelopen dagen opstelde. Moskou en Tbilisi hebben al eerder ingestemd met het zesstappenplan.

De twee regio’s scheidden zich na bloedige oorlogen begin jaren negentig af van Georgië en zijn sindsdien de facto onafhankelijk. Die onafhankelijkheid wordt echter door geen enkel land erkend ook niet door Rusland. De Georgische president Michail Saakasjvili heeft bij zijn aantreden in 2004 beloofd dat hij de gebieden weer onder Georgische controle zal brengen. Hij wil territoriale eenheid in Georgië.

Moskou heeft na de erkenning van de onafhankelijkheid van Kosovo van Servië (een bondgenoot van Rusland) steeds gezegd dat het het recht voorbehoudt de onafhankelijkheid van de Georgische gebieden ook te erkennen.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei vandaag dat de territoriale integriteit van Georgië „de facto beperkt” is. Als gevolg van het huidige conflict, zei hij „zijn het niet de Georgische autoriteiten maar de Abchazische en Zuid-Ossetische burgers die moeten beslissen over hun toekomstige status”. (AFP, Reuters, AP)

Achtergronden, reportages en kaarten op nrc.nl/georgie