Kiev en Russische vloot

Amerikaanse vloot ligt om de hoek NRC 140808 / EG

Oekraine stelt nieuwe eisen aan de bewegingsvrijheid van Russische oorlogsschepen die hun thuishaven op de Krim hebben. Onderdelen van de Zwarte Zeevloot die op een of andere manier betrokken zijn bij het conflict in Georgië moeten voortaan toestemming vragenaan het Oekraïense opperbevel voor ze terug mogen keren op hun basis. Dat heeft de Oekraïense regering bekend laten maken.

Een deel van de Russische vloot heeft de afgelopen dagen posities ingenomen voor de kust van Georgië. Volgens Kiev staat de nationale veiligheid op het spel als de Zwarte Zeevloot optrekt tegen andere landen. Oekraïne steunt Georgië in het conflict met Rusland.

Volgens een afspraak uit 1997 huurt de Russische vloot een deel van de haven van Sevastopol in Oekraïne. Kiev eist nu dat Rusland minimaal tien dagen van tevoren toestemming vraagt voor de terugkeer van marineschepen na een militaire operatie en behoudt zich het recht voor om die te weigeren. De bestaande overeenkomst tussen Kiev en Moskou over de Zwarte Zeevloot geldt nog tot 2017. (AP, Reuters)

Amerikaanse vloot ligt om de hoek NRC 140808 / EG