Internet Weblog van de dag

Televisiebeeld uit Rusland. A Russian Channel One television grab shows Russian soldiers on armoured personnel carriers at an unnamed location in the Georgian breakaway Abkhazia region not far from Gali on August 11, 2008. Russian forces in Abkhazia issued an ultimatum to Georgian forces demanding they lay down their weapons, their commander was quoted as saying by Interfax. Georgian President Mikheil Saakashvili has accepted "almost all" of the EU's proposals to end its conflict with Russia, French Foreign Minister Bernard Kouchner told French radio from Tbilisi. AFP PHOTO / HO / CHANNEL ONE ==RESTRICTED TO EDITORIAL USE== AFP

Terug naar Tbilisi. De vakantie van correspondent Michel Krielaars in Georgië liep uit op een zoektocht naar nieuws over de oorlog:

Nadat ik mijn vrouw vanuit het door oorlog geteisterde Georgië naar Moskou had vergezeld, ben ik teruggekeerd naar Tbilisi. Niet om de held te gaan uithangen aan het front, maar om de ontwikkelingen rond de oorlog van Saakasjvili van nabij te kunnen volgen. Mijn grote vraag is namelijk wat er met hem gaat gebeuren als de wapenstilstand is ondertekend en het volk erachter komt wie met het geweld is begonnen.

In Moskou was ik een dag lang afhankelijk geweest van televisiebeelden, die het drama vooral vanuit de Zuid-Ossetische kant lieten zien. Beelden uit het andere kamp waren gecensureerd. Gelukkig was de Russische kwaliteitspers, de Kommersant, erg evenwichtig en uitvoerig in zijn berichtgeving.

Op de Russische tv werd ons geen gruwelijk detail bespaard. Afgeschoten benen, armen, lijken in het open veld, instortende huizen, het was allemaal te zien. Mijn vrouw en ik moesten voortdurend aan al die Georgische reservisten denken die we zaterdag in Tbilisi hadden zien vertrekken en die nu misschien aan het moorden waren in Zuid-Ossetië of zelf vermoord werden door de tegenstander. Het overtuigde me weer eens van de totale onzin van oorlog.”

Lees het verhaal verder op nrc.nl/moskou