Hockeysters winnen opnieuw , zonder te zeuren

De hockeysters zijn nog één overwinning verwijderd van een plaats in de halve finales. Bondscoach Marc Lammers is in Peking vol vertrouwen. „We hebben een sterk collectief.”

Athene? Daarover wordt binnen de vrouwenhockeyploeg niet meer gesproken. De deceptie van de gemiste olympische titel bij de Spelen van vier jaar geleden is geen thema, zeggen bondscoach Marc Lammers en de speelsters Naomi van As en Janneke Schopman onafhankelijk van elkaar. De hockeysters willen het verleden laten rusten om in Peking de Griekse weeffout te herstellen. En ze liggen op koers nadat vandaag tegen China de derde zege (1-0) op rij werd behaald.

De onbarmhartigheid van de pijnlijke nederlaag in de finale tegen Duitsland heet geheel verwerkt te zijn. Lammers: „Van dat team zijn nog maar zes speelsters over.” Van As: „Ik was er niet bij.” En Schopman: „Ik denk er zelden aan, en we hebben het er in de ploeg nooit over.”

Waarbij Lammers nog gezegd wil hebben dat de sfeer in de huidige ploeg uitstekend is. Met andere woorden: aan de mentale weerbaarheid van het team hoeft deze keer niet getwijfeld te worden. Dat moet voor hem een opluchting zijn, want naar verluidt waren er in Athene fricties tussen sommige speelsters. Daar is in Peking geen sprake van, verzekert de bondscoach. „Deze groep heeft een laag zeurgehalte.”

De hockeysters klagen niet, ook niet als hun wedstrijd tegen de Chinezen ’s ochtends om half negen begint. De speelsters gingen gisteravond zonder mokken om half tien naar bed en stonden vanochtend half zes op, nadat ze in opdracht van Lammers met de gordijnen open hadden geslapen om geleidelijk te wennen aan de overgang van donker naar licht. Die wijsheid had de bondscoach opgestoken van zwemtrainer Jacco Verhaeren, die in verband met de ochtendfinales de zwemmers een lichttherapie liet ondergaan.

Hoewel de speelsters kwiek over het veld liepen, was de wedstrijd een slaapverwekkende vertoning. Nederland had weliswaar een overwicht en won verdiend, maar verzuimde ruim afstand te nemen van de stugge Chinezen. Dankzij een benutte strafcorner van Maartje Paumen in de eerste helft liep Nederland geen averij op, al scheelde dat in de tweede helft weinig. De Chinezen waren twee keer dicht bij een doelpunt. Een gelijkspel dreigde, hetgeen gelet op de krachtsverhoudingen overigens onverdiend zou zijn geweest.

Dat Nederland geen afstand van China nam, kon met name Van As zichzelf verwijten. De spits manoeuvreerde zich twee keer na een prachtige actie in ideale scoringspositie, maar faalde even zo vaak. Schuldbewust: „Ik schoot de bal half hoog, waarmee ik het de keepster te gemakkelijk maakte. Ik had de bal over de grond moeten schieten.”

Voor Van As is een verblijf in China niet bijzonder. Haar tachtigjarige oma is een Chinese, en die greep de aanwezigheid van haar kleindochter bij de Spelen in Peking aan om haar geboorteland te bezoeken. Daarmee ging een lang gekoesterde wens in vervulling. Maar Van As blijft als „kwart Chinese” ongevoelig voor die sentimenten. „Het is vooral leuk voor mijn oma. Ik kom hier om te hockeyen en daar is alles mee gezegd. Ik heb geen speciale band met dit land.”

De feiten na drie speelronden zijn dat de hockeysters nog ongeslagen zijn. Eerder werden Zuid-Afrika (6-0) en Zuid-Korea (3-2) verslagen. Na de overwinning van vandaag op China is Nederland nog één overwinning verwijderd van een plaats in de halve finales . De zekerheid van plaatsing kan zaterdag verkregen worden in het duel met Australië. Of anders maandag tegen het bescheiden Spanje.

Lammers rekende zich na de wedstrijd tegen China nog niet rijk, maar hij straalde wel zelfvertrouwen uit. Volgens de bondscoach voldoet zijn team aan alle eisen die voor een aansprekende olympische prestatie worden verlangd. „We hebben een sterk collectief en de speelsters kunnen het goed met elkaar vinden. De mentale hardheid van de groep is groot. Het maakt de speelsters echt niet uit dat ze vandaag zo vroeg moesten spelen. Al zouden ze ’s nachts om twee uur of in de sneeuw moeten spelen, ze staan er op de momenten dat het moet.”

    • Henk Stouwdam