Gevulde courgettes

In de serie courgetterecepten mogen gevulde courgettes niet ontbreken. Vegetariërs vervangen de ham door champignons.

Voor 2 personen:

2 middelgrote courgettes

1 sjalot

150 g achterham, in plakjes

2–3 takjes verse dragon

1 eetlepel olijfolie

125 ml zure room

1 flinke theelepel grove mosterd

50 g geraspte oude kaas

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de steelaanzet van de courgettes weg en halveer de courgettes in de lengte. Schep met een theelepel de zaadlijsten eruit. Bestrooi de courgettes met wat zout en versgemalen peper en leg ze naast elkaar in een passende ovenschaal. Hak de zaadlijsten van de courgette fijn. Pel en snipper de sjalot. Snijd de plakjes ham in reepjes. Pluk de blaadjes van de takjes dragon en hak ze fijn. Verhit de olijfolie in een koeken- of hapjespan en fruit hierin de sjalot. Voeg de fijngehakte courgette toe en fruit een paar minuten mee. Voeg nu ook de ham toe en bak alles nog 2 minuten. Roer de dragon, de zure room en mosterd erdoor en haal de pan van het vuur. Proef of er nog zout of peper bij moet en vul de courgettehelften met het mengsel. Strooi er de geraspte kaas over. Schenk 200 ml water op de bodem van de ovenschaal en bak de courgettes in ongeveer 40 minuten gaar.

Kijk op nrc.tv voor Janneke’s nieuwste recept.

    • Janneke Vreugdenhil