Gazpacho met meloen

Voor 4 tot 6 personen:1/2 meloen2 tomaten2 stengels bleekselderij10 cm komkommer1/2 rode paprika1/2 gele paprika1 lente/bosuitje1 witte boterham100 ml olijfolie, extra vergine2 eetl. sherry- of witte wijnazijnzout en vergemalen peperpaprikapoeder

In een van de oudste recepten voor gazpacho, van oorsprong een koude soep uit Andalusië, afkomstig uit het boek Arte de reposteria (1747) wordt de uit Midden-Amerika afkomstige tomaat nog niet gebruikt. Die moest nog worden ingevoerd. Er bestaan vele soorten gazpacho, al dan niet voorzien van extra vulling in de vorm van vis, ham, aardappel, schelpdieren, komkommer, amandelen en ei. De gazpacho in Granada wordt op zijn Moors, met komijn, klaargemaakt. Dunne gazpacho wordt in kleine glaasjes als een dorstlessende drank geserveerd. Dikkere gazpacho wordt in de winter warm en in de zomer koud gegeten.

In het volgende recept voor een koude soep wordt het vruchtvlees van een rijpe meloen verwerkt. De soep dient een dag voor het opdienen te worden gemaakt. Snijd het vruchtvlees van de meloen en de ontvelde tomaten in stukjes. Trek de draden van de bleekselderijstengels en snijd ze in reepjes. Schil de komkommer. Snijd hem in de lengte door en schraap met een lepel de zaadjes eruit. Snijd de komkommer in stukjes. Snijd de twee soorten paprika in stukken. Verwijder het buitenste vlies van het uitje en een stukje van de onderkant. Snijd het uitje in stukjes. Doe alle gesneden groente, de meloen en de in stukjes gesneden boterham in een kom. En meng de olijfolie erdoor. Laat alles 24 uur marineren.

Schep de inhoud van de kom in een blender of andere keukenmachine. Voeg een snufje zout, versgemalen peper en azijn toe. Pureer alles. Voeg een scheutje ijskoud water toe om de gazpacho de gewenste dikte te verkrijgen. Giet de gazpacho door een fijne zeef in een soepterrine. Proef of er nog wat azijn of zout moeten worden toegevoegd. Schep de koude soep in kommen en strooi er een beetje paprikapoeder op. Bewaar overgebleven gazpacho in de koelkast.

Anne Scheepmaker

Morgen: piepkuikens met ansjovis

    • Anne Scheepmaker