Film van de dag

Moordscène uit The Godfather Part II. The godfather part II 1975 Francis Ford Coppola Robert De Niro PHOTOS12

The Godfather Part II. Coppola’s vervolg op zijn succesfilm werd autonoom meesterwerk: een genuanceerde sage over een maffiafamilie. Al Pacino vergelijkt als Michael Corleone anno 1958 zijn leven met het verleden van zijn vader Vito Corleone (Robert de Niro). Zo wordt het moeizaam, stapje voor stapje verkrijgen van macht gerelateerd aan de moeite die het kost om deze macht niet meer kwijt te raken. Het wordt macht om de macht zelf. Michael consolideert niet alleen zijn capo-schap, maar breidt het familie-imperium nietsontziend uit naar o.m. Las Vegas en Cuba. Leuke anekdote: toen cameraman Gordon Willis werd gevraagd naar alle duistere scènes in de trilogie, zei hij glimlachend: „Zelfs Rembrandt ging wel eens te ver.” Oscars voor film, scenario, regie, muziek en De Niro. Wordt uitgezonden in twee delen. (Francis Ford Coppola, 1974, VS), Veronica, 22.40-0.25u.André Waardenburg

    • André Waardenburg