Eerste LHC-tests succesvol verlopen

Rotterdam. De eerste test met echte deeltjes bij de LHC-versneller op het CERN, het Europees instituut voor deeltjesonderzoek in Genève, zijn afgelopen weekeinde succesvol verlopen. Dat meldde het CERN gisteren. De LHC-versneller bestaat uit twee ondergrondse cirkelvormige buizen, elk met een lengte van 27 kilometer. Vanaf deze herfst moeten daar in tegengestelde richting protonen (positief geladen kerndeeltjes) doorheen razen met bijna de lichtsnelheid. Supergeleidende magneten, afgekoeld tot een paar graden boven het absolute nulpunt, moeten de deeltjes op koers houden. In de tests ging het erom alle stappen in het proces synchroon te laten verlopen. De deeltjes werden na drie kilometer weer afgevangen. Er hebben dus nog geen protonen door de hele LHC-versneller gecirculeerd.