Een huis met een verhaal

Een boeiende gedachte als je in een oud huis bent, is je voor te stellen welke mensen en dieren daar door de eeuwen heen hebben geleefd. Helemaal als je zelf het huis bewoont, kan het een nieuwsgierigheid bevredigend besef zijn te weten wie daar ruzies hebben uitgevochten, romantische nachten hebben beleefd of zijn overleden.

Een oud huis bevat vele verhalen. Soms achterhaal je zulke verhalen via oude buurvrouwen of toevallig gevonden documenten, maar al te vaak blijft het een gesloten box voor de huidige bewoners van het pand.

In Nederlandse straten is het mogelijk rond te dwalen zonder enige notie te hebben wat er de jaren ervoor heeft plaatsgevonden. Zo gaan vele mooie verhalen verloren. Zonde.

In Ierland is daar iets op gevonden. Op de gevels van huizen zijn keurige bronzen plaatjes gemonteerd met een kort verhaaltje over vorige, vaak beroemde, bewoners, met informatie wanneer ze (er) leefden en wat ze hebben betekend voor het dorp of land.

Door deze simpele toevoeging aan het huis stijgt de emotionele en (soms) de financiële waarde van het pand voor de bezitter. Daarbij wordt het voor vele buitenstaanders, zoals andere stadsbewoners, maar zeker ook voor toeristen, interessanter om door de stad te lopen en de verschillende verhalen te lezen.

Rutger Groot

Bussum