Een hoogleraar in de tent

Ook dit jaar weer houden hoogleraren college in een speciale tent op Lowlands.

Het publiek stroomt toe. Maar beklijft de wetenschap?

Wetenschap op alternatieve locaties: rechtencollege in een bioscoopzaal van het Amsterdamse Rembrandtpleintheater in 1984. Foto Spaarnestad Rechtenstudenten aan de Universiteit van Amsterdam krijgen college in een bioscoopzaal van het Rembrandtpleintheater, 13 september 1984.
Wetenschap op alternatieve locaties: rechtencollege in een bioscoopzaal van het Amsterdamse Rembrandtpleintheater in 1984. Foto Spaarnestad Rechtenstudenten aan de Universiteit van Amsterdam krijgen college in een bioscoopzaal van het Rembrandtpleintheater, 13 september 1984. Spaarnestad

Muisstil was het vorig jaar in de ‘Juliet-tent’, toen de Leidse wiskundige Hendrik Lenstra daar college gaf aan de Lowlands University. Over Escher, een onderwerp „dat het altijd goed doet”. Maar ook over algoritmes. En zonder de bijbehorende formules te schuwen. Lenstra’s presentatie was flitsend, zijn publiek luisterde ademloos.

Missie geslaagd, zou je zeggen. Maar blijft er ook nog iets hangen van wetenschap die wordt gepresenteerd in een atmosfeer van zon, bier en scheurende gitaren?

„Ik heb niet de illusie dat ik mijn toehoorders echt iets heb geleerd”, zegt Lenstra nu. Hij hield zijn wiskundeverhaal in een ronde tent, met de toeschouwers op banken rondom een speciaal opgebouwd spreekgestoelte. Drie beeldschermen ondersteunden het college, dat drie kwartier duurde.

Achteraf bezien vindt Lenstra het woord ‘college’ eigenlijk een onjuiste benaming. „Daarmee lijkt het alsof het er altijd zo aan toe gaat op de universiteit. Maar dat is natuurlijk niet waar. Colleges worden niet gegeven in een tent waarvan de grond dreunt door het geluid uit de tent ernaast.”

Een tent op een muziekfestival: het lijkt niet de ideale omgeving voor een serieus verhaal over een wetenschappelijk onderwerp. Eerder een grap, bedacht op een zonovergoten zomeravond. Maar Coolpolitics, een non-profitorganisatie die jongeren politiek actief wil maken, durfde het in 2005 tóch aan. Op de eerste editie van Lowlands University spraken onder anderen Ronald Plasterk (over zin en onzin van intelligent design), Ruud Lubbers (over globalisering) en Wubbo Ockels (over ruimtevaart).

Het motto van Lowlands University: als jongeren niet naar de wetenschap komen, dan komen wetenschappers naar de jongeren. Was het in de eerste jaren nog wat zoeken naar de juiste formule, het afgelopen jaar trokken meerdere sprekers een volle tent. En wat bleek? Vooral de zwaardere bètaonderwerpen zijn in trek.

Niet vreemd, vindt Coolpolitics-oprichter Jaap Spreeuwenberg: „Onderwerpen als politiek of jongerencultuur krijgen de festivalgangers het hele jaar door al mee. Die onderwerpen trekken dus weinig publiek. Maar verhalen over nanotechnologie of gentechnologie horen jongeren gewoonlijk niet. En die willen ze blijkbaar toch graag horen van een ouder, wijzer iemand.”

Moeilijke onderwerpen, dus worden er ook concessies gedaan. Zo maakt Coolpolitics zélf de visuele presentatie, „in overleg met de hoogleraren”. Ook worden de teksten van tevoren doorgenomen. Spreeuwenberg: „We laten ze meestal geen dingen schrappen. Het gaat meer van: ‘oh, dat stukje is interessant’. Dan focussen ze daar meer op. Soms vragen we de inhoud wat aan te passen, maar meestal mag het van ons juist wel wat meer diepgang krijgen.”

Is het een lastige klus de balans tussen toegankelijkheid en inhoud te vinden? Hoogleraar Lenstra: „De uiteindelijke test is die tent daar tussen al die andere tenten op dat modderveld: blijft-ie leeg of krijg je de mensen binnen.”

Een vreemde eend in de bijt vindt geneticus Peter de Knijff wetenschap op Lowlands in elk geval niet. De Knijff is dit jaar één van de sprekers op Lowlands University. „Als je films, theater en muziek laat zien, is het nog maar een kleine stap naar populair-wetenschappelijke verhalen. ”

Science als entertainment dus. Schiet de wetenschap daar zelf nog iets mee op?

Nee, zegt De Knijff. „Behalve dat je praat over je werk en probeert mensen te interesseren voor je vak.” Lenstra heeft zich niet afgevraagd of hij nog zieltjes gewonnen heeft met zijn optreden. „Het is niet mijn bedoeling meer mensen wiskunde te laten studeren. Jongeren moeten kiezen wat het beste bij hen past en dat hoeft helemaal geen wiskunde te zijn. Maar laat ze dan wel een correcte presentatie krijgen van wat die vakken inhouden.”

Doet een gelikte presentatie van drie kwartier op Lowlands University dat? Het contrast met het laboratorium of de werkkamer op de universiteit kan haast niet groter.

De Knijff zal het op Lowlands hebben over de mogelijkheden, maar vooral ook de beperkingen van genetica bij het zoeken naar je roots. Wanneer hij over forensische wetenschap praat, slaat hij bewust een sceptische toon aan. „Jongeren die na het kijken van CSI bij mij aankloppen, komen van een koude kermis thuis.”

Lenstra denkt dat het op Lowlands University belangrijk is te laten zien wat wetenschap níet is. „Ik krijg ook wel eens van vrienden en kennissen de indruk dat ze denken dat ik de hele dag op mijn kamertje staartdelingen zit te maken. Nou, dat is dus niet zo. In die tent heb ik in elk geval over kunnen brengen wat een wiskundige is en wat hem drijft.”

Meer informatie over Lowlands University op coolpolitics.nl

    • Jop de Vrieze