dag 6

De Nederlandse hockeyers hebben gisteren ook de tweede olympische groepswedstrijd gewonnen. De ploeg van bondscoach Roelant Oltmans versloeg de Britten met 1-0 na een wedstrijd waarin het team maar weinig kansen kon creëren. Voor rust kreeg Nederland zelfs geen enkele strafcorner. Taeke Taekema benutte in de slotfase uiteindelijk toch de vierde strafcorner. Morgen is Canada, dat zijn eerste twee duels verloor, de tegenstander. Nederland staat tweede in groep A, met hetzelfde aantal punten (6) als Canada.

Reinder Nummerdor en Richard Schuil hebben gisteren als groepswinnaar de laatste zestien bereikt van het olympische beachvolleybaltoernooi. Het Nederlandse koppel won ook zijn derde groepswedstrijd, ditmaal van de Duitsers David Klemperer en Eric Koreng. De achtste finales beginnen morgen, de loting is vandaag. Rebekka Kadijk en Merel Mooren zijn uitgeschakeld. De Nederlandse vrouwen verloren in twee sets van het Duitse koppel Pohl/Rau.

De Nederlandse waterpolosters hebben zich verzekerd van een langer verblijf in het olympisch toernooi. De ploeg van bondscoach Robin van Galen won het tweede groepsduel van Griekenland met 9-6. Nederland eindigt zeker bij de eerste drie in groep B. De nummer één van de groep plaatst zich rechtstreeks voor de halve finales. De nummers twee en drie spelen nog een tussenronde.

De Nederlandse dressuurruiters hebben gisteren op de eerste dag van de landenwedstrijd tegenvallend gepresteerd. Het is de vraag of Anky van Grunsven dit tijdens het tweede deel van het evenement in Hongkong kan rechtzetten. De stand van zaken is wat vertekenend, omdat Nederland al twee ruiters in de ring had en Duitsland pas één. Gezien de scores van Imke Schellekens-Bartels (70,88) en Hans Peter Minderhoud (69,63) lijkt de kans op goud klein. Teamchef Mariëtte Sanders: „Het is anders gelopen dan we hadden gedacht.”

De 470-zeilsters Marcelien de Koning en Lobke Berkhout staan weer op de eerste plaats in het klassement. De drievoudige wereldkampioenen kwamen gisteren op de derde racedag twee keer als tweede binnen. In de Ynglingklasse eindigde het zeilteam van stuurvrouw Mandy Mulder in de enige race van de dag op de vierde plaats. Het Nederlandse drietal, met Annemieke Bes en Merel Witteveen als bemanning, handhaafde zich daarmee op de tweede plaats in het klassement. Na zeven races gaat de Britse ploeg van Sarah Ayton aan de leiding met vijf punten voorsprong.

De Nederlandse honkballers hebben gisteren met 5-0 verloren van Taiwan. „We zullen nu een van de grote landen moeten verslaan om de halve finales te kunnen halen”, zei bondscoach Robert Eenhoorn. Zijn ploeg moet in een veld van acht bij de eerste vier eindigen om de halve eindstrijd te bereiken.

De softbalsters verloren gisteren ook hun tweede duel in de groepsfase. Canada was met 9-2 te sterk. Dinsdag verloren de vrouwen al met 10-2 van China. Vandaag is Japan, dat nog ongeslagen is, de tegenstander.

Zwemster Federica Pellegrini heeft gisteren olympisch goud veroverd op de 200 meter vrije slag. De Italiaanse verbeterde in de finale haar wereldrecord met meer dan een halve seconde: 1.54,82. Ze bleef de Sloveense Sara Isakovic en de Chinese Pang Jiaying voor.

De Nederlandse tafeltennisvrouwen zijn bij het olympisch landentoernooi zo goed als uitgeschakeld. De formatie van kopvrouw Li Jiao verloor met 3-1 van de Verenigde Staten en moet nu van wereldtopper Singapore winnen om eliminatie te voorkomen.

Kanoslalomster Ariane Herde heeft zich gisteren geplaatst voor de halve finale. Zowel de halve finale als de finale is vandaag.

De Nederlandse zwemsters hebben zich gisteren niet gekwalificeerd voor de finale van de 4x200 meter vrije slag. Met een tijd van 7.56,60 bleven Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo, Saskia de Jonge en Manon van Rooijen net boven het Nederlands record (7.56,14), maar het was niet voldoende voor een plek bij de beste acht. Ze werden elfde. Zwemmer Robin van Aggele werd op de 200 meter wisselslag 39ste in de series, in 2.04,33.

Marleen Veldhuis heeft vannacht de halve finale van de 100 meter vrije slag gezwommen. Bekijk op nrc.nl/spelen of zij de finale heeft gehaald.