Coupplegers Mauretanië krijgen steun parlement

Meer dan tweederde van de volksvertegenwoordigers en burgemeesters in Mauretanië heeft gisteren loyaliteit betuigd aan de militaire coupplegers die vorige week de macht overnamen in het West-Afrikaanse land. Alleen een paar kleine oppositiepartijen bekritiseren de nieuwe junta.

In een verklaring roepen 67 van de 95 parlementsleden en 40 van de 56 senatoren de internationale gemeenschap op om hen „te steunen in het streven om de stabiliteit van het land te bewaren”. De coup is veroordeeld door de Verenigde Staten, de Europese Unie en de Afrikaanse Unie. Behalve van de volksvertegenwoordigers krijgt de nieuwe junta ook steun van 191 van de 216 burgemeesters.

In hun verklaring kapittelen de volksvertegenwoordigers de „anticonstitutionele praktijken” van Sidi Mohamed Ould Cheikh Abdallahi, die vorig jaar de eerste democratische verkiezingen ooit in Mauretanië won. Hij wordt sinds de coup gevangengehouden. De staatsgreep heet „een correctie”, die is gericht op „het deblokkeren van de instituties”.

Volgens waarnemers stoelt het verzet tegen Abdallahi op diens corruptie, stijgende voedselprijzen en de benoeming van ministers die gediend hebben onder de in 2005 afgezette president Taya. Veel partijgenoten van Abdallahi voelden zich hierdoor gepasseerd.

Daarnaast maakten veel politici bezwaar tegen wat zij zagen als de al te innige relatie tussen Abdallahi en de oppositie. Eerder dit jaar betrok Abdallahi oppositieleden bij zijn kabinet, wat leidde tot een vertrouwensbreuk met het parlement. Mauretanië is islamitisch, maar de groeperingen waarmee Abdallahi wilde samenwerken zijn volgens velen extremistisch en gevaarlijk. De nervositeit werd de afgelopen maanden gevoed door incidenten die zijn toegeschreven aan Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb. De terreurbeweging heeft in een reactie op de staatsgreep opgeroepen tot een ‘heilige oorlog’ in Mauretanië.

De coupplegers zeggen dat zij Mauretanië juist willen „redden” van extremisten. Gisteren zei de openbaar aanklager dat vijf terreurverdachten zijn gearresteerd. Volgens aanhangers van Abdallahi is dit slechts bedoeld als legitimering van een machtsgreep die het eigenbelang dient. (Reuters, AFP)