Benoeming commissaris SNS geweigerd

De Nederlandsche Bank heeft de benoeming van de beoogd president-commissaris Henjo Hielkema van SNS Reaal geblokkeerd. Hij zou in 2007 ontoelaatbare effectentransacties hebben gedaan.

Dat heeft de bank-verzekeraar vanmorgen bekendgemaakt.

Hielkema (65) was tot begin dit jaar lid van de raad van toezicht van de Autoriteit Financiële Markten. De AFM is belast met het toezicht op de financiële markten en dus ook op aandelentransacties. Hielkema hield vanaf 2003 zelf toezicht op de afdeling financiële markten. Met het oog op zijn aanstaande benoeming als president-commissaris bij SNS Reaal, legde hij die functie per 1 januari neer.

In een persbericht, voorafgaand aan de bekendmaking van de halfjaarcijfers, meldde de bank-verzekeraar dat Hielkema niet zal aantreden als voorzitter van de raad van commissarissen wegens „een verschil van inzicht” met DNB „over een aantal effectentransacties”. In een toelichting hierop zei SNS-topman Sjoerd van Keulen dat de toezichthouder de benodigde verklaring van geen bezwaar niet heeft gegeven. Dat is zeer uitzonderlijk. De aandeelhoudersvergadering had Hielkema’s benoeming op 16 april al wel goedgekeurd.

Over de aard van de kennelijk ontoelaatbare effectentransacties wil geen van de betrokken partijen mededelingen doen. Hielkema, voormalig lid van de raad van bestuur van Fortis, was niet bereikbaar voor commentaar. DNB wil niet zeggen of er aangifte is gedaan tegen Hielkema wegens overtreding van bepaalde regels.

Uit het register van de AFM blijkt dat Hielkema in april vorig jaar driemaal heeft gehandeld in aandelen Sligro. Van deze voedingsgroothandel is hij president-commissaris. Hij kocht en verkocht op verschillende dagen aandelen. Uiteindelijk had hij bijna 5.000 aandelen in bezit.

Het is de tweede affaire in korte tijd rond een hoge functionaris van de AFM. Vorig jaar stapte bestuurder A.W. Kist op omdat hij ongeoorloofde invloed op zijn eigen effectenportefeuille had uitgeoefend.

Vanochtend maakte SNS eveneens bekend een intern conflict te hebben in de raad van bestuur. Directielid Cor van den Bos, verantwoordelijk voor het verzekeringsbedrijf Reaal, vertrekt wegens „verschil van inzicht” over de strategie van het concern.

SNS Reaal boekte het afgelopen half jaar een winst van 226 miljoen euro, bijna 4 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. SNS had last van de gestegen rente.

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Hielkema

In het bericht Benoeming commissaris SNS geweigerd (14 augustus, pagina 15) staat dat Henjo Hielkema van Sligro in april vorig jaar driemaal heeft gehandeld in aandelen Sligro . De meldingen in het register van toezichthouder AFM betreffen geen actieve handelstransacties, maar de uitkering van stockdividend en de gevolgen van een aandelensplitsing.