Auteursrechten Steinbeck deels naar Penguin

New York, 14 aug. Een federaal gerechtshof in de Verenigde Staten heeft gisteren een eerdere uitspraak herzien over de toekenning van publicatierechten van tien van de belangrijkste boeken van de Amerikaanse schrijver en Nobelprijswinnaar John Steinbeck. Het gaat ondermeer over de rechten van boeken als The Grapes of Wrath (1939) en Of Mice and Men (1937). Met de nieuwe uitspraak heeft de rechter beslist dat de rechten nu in handen komen van de Britse uitgeverij Penguin en de erfgenamen van Elaine Steinbeck, weduwe van de schrijver. Volgens het gerechtshof werden de publicatierechten in 2006 ten onrechte toegekend aan Thomas Steinbeck, zoon van de auteur, en aan kleindochter Blake Smyle. De nieuwe uitspraak bepaalt dat de rechten nu deels worden toegekend aan uitgeverij Penguin, aan de zuster van Elaine en haar vier kinderen en kleinkinderen. Volgens Mark S. Lee, de advocaat van Thomas Steinbeck, is zijn cliënt teleurgesteld over de uitspraak. Voor zijn beroemdste boeken sloot Steinbeck in 1938 en 1939 overeenkomsten met de Amerikaanse uitgeverij The Viking Press. De rechten van deze overeenkomsten werden later overgedragen aan de Amerikaanse tak van uitgeverij Penguin.