Zwalken in de mist

Zwalkend van de ene naar de andere bar geeft actrice Tilda Swinton gestalte aan Julia. Ergens in diealcoholroes belooft ze het kind van een drinkzuster te kidnappen en vandaar laat regisseur Erick Zonca alles in mist opgaan, in een mix van roadmovie, film noir en thriller. De film duurt bijna tweeënhalf uur, waarin Swinton te veel ruimte krijgt om het complete archetype van de dronkaard uit te stallen. Het ontvoerde kind is meer een smoes voor de plot dan dat er zich tussen surrogaatmoeder en gijzelaartje iets ontspint wat de personages enige diepgang geeft. De grootste zwakte is het scenario, dat zo vaak werd herschreven dat Zonca er waarschijnlijk zelf ook de weg in is kwijtgeraakt.

Julia. Regie: Erick Zonca en Camille Natta. Met: Tilda Swinton, Saul Rubinek, Kate Del Castillo. In: Cinecenter, Amsterdam; Lantaren/Venster, Rotterdam; Louis Hartlooper, Utrecht.