Wat is een kennismakingsgesprek?

Op een carrièrebeurs wordt de Delftse studente Bo Blanckenburg bij de stand van een detacheringsbureau geroepen. Of ze wat voelt voor een kennismakingsgesprek.

Kennismakingsgesprek, is dat niet gewoon een sollicitatie? Moet ik een pak aan, me voorbereiden? Wat kan ik van zo’n gesprek verwachten, mailt ze. Productmanager Mark Borgman van NationaleVacaturebank.nl in Groningen zegt dat in vacatures meestal wordt gesproken over sollicitatiegesprekken. „Eigenlijk maken alleen detacheringbureaus afspraken voor een kennismakingsgesprek”, zegt Borgman.

Is het geen nieuw modewoord voor een sollicitatiegesprek? „Nee”, benadrukt Borgman. „Een sollicitatiegesprek is een soort wedstrijd waarbij je de werkgever moet overtuigen. Bij een kennismakingsgesprek is dit nog niet aan de orde. Het gaat in eerste instantie meer over werk dat je zou kunnen gaan doen.”

Frank van Luijk, auteur van het boek 100 vragen over solliciteren, gebruikt de termen „eenrichtings- en tweerichtingsverkeer” als hij het verschil aanduidt. Een kennismakingsgesprek is volgens Van Luijk tweerichtingsverkeer. „De werkgever vertelt het een en ander over de mogelijkheden, de sollicitant vertelt iets over diens wensen en ideeën. Dus toch maar dat pak aan naar het kennismakingsgesprek.”

Steven de Jong

    • Steven de Jong