Voetballers dankzij Sibon nu tegen titelverdediger

Uiterst moeizaam wonnen de voetballers van coach Foppe de Haan vandaag van Japan (1-0), waardoor de ploeg nu in de kwartfinales stuit op regerend kampioen Argentinië.

Het olympisch project van Foppe de Haan kan worden voortgezet. Dankzij een benutte strafschop van Gerald Sibon een kwartier voor het einde van het duel met Japan en een 2-1 zege van Nigeria op de Verenigde Staten mag de Nederlandse ploeg door naar de kwartfinales.

Nederland speelt nu zaterdag in Shanghai tegen de kampioen van de Olympische Spelen van 2004, Argentinië. Daarin speelt de kleine spits Lionel Messi van Barcelona een hoofdrol. De 34-jarige Sibon was opnieuw de redder van Nederland. De Heerenveenspits scoorde in de wedstrijd tegen de Amerikanen in blessuretijd uit een vrije trap de gelijkmaker. Vanochtend benutte de boomlange Drent in het stadion van Shenyang die strafschop die Oranje broodnodige overwinning bracht.

Nederland had een overwinning op Japan nodig om zich te plaatsen voor de volgende ronde. De ploeg van coach De Haan maakte evenals in de eerste twee wedstrijden tegen Nigeria (0-0) en de Verenigde Staten (2-2) een zwakke indruk. Op het hobbelige veld toonden de Japanners zich behendiger en vaardiger dan de chaotisch spelende Nederlanders. De beste kansen waren ook voor de Aziaten. Hoewel een acrobatische omhaal van Sibon vlak voor rust een beter lot had verdiend.

Nigeria had intussen in het duel tegen de Amerikanen een 1-0 voorsprong genomen. De Nederlandse jacht op een doelpunt leek gedoemd te mislukken. Japan was de beste ploeg. Een Japanner trof zelfs nog de paal naast Oranje-doelman Kenneth Vermeer.

Twintig minuten voor het einde kreeg Nederland een penalty in de schoot geworpen door een domme overtreding van Keusuke Honda in het strafschopgebied op Ryan Babel. Sibon liep niet weg voor de kans en bleef rustig. Kiezelhard schoot de spits de bal in het doel.

Gezien het vertoonde spel zal De Haan zich niet zorgeloos opmaken voor het duel in de kwartfinale tegen de Argentijnen rondom sterspeler Messi. De kleine, fortuinlijke overwinning op Japan verhulde allerminst de tekortkomingen van de olympische voetbalploeg, die toch bestaat uit talentvolle spelers als Royston Drenthe, Jonathan de Guzman, Urby Emanuelson, Hedwiges Maduro, Ryan Babel en Dirk Marcellis.

Al voor het toernooi beklaagde De Haan zich over de mentaliteit van bepaalde spelers. Bij de selectie van de olympische ploeg had de Friese coach zich laten leiden door het Action Type-systeem van prestatiemanager bij NOC*NSF Peter Murphy en sportpsycholoog Jan Huijbers. Aan de hand van testen wordt bepaald welk karakter de spelers en de trainers hebben. Daarin wordt mede vastgesteld of mensen zintuiglijk en gevoelsmatig of rationeel en afwachtend handelen. De een is meer gevoelsmens dan denker, introvert of extravert. Ideaal is een mix van karakters.

In de praktijk, het olympisch voetbaltoernooi, lijkt die formule niet erg succesvol. Na de afgelopen twee wedstrijden hekelde De Haan de instelling van de meeste spelers. Hij liet zich zelfs ontvallen dat veel spelers „er nog niet toe aan toe zijn” op zo’n belangrijk toernooi het beste uit zichzelf en vooral uit het team te halen. Egoïsme vierde hoogtij, aldus de bondscoach, van teamgeest was geen sprake.

Daarnaast klaagden spelers vooral over de klimatologische omstandigheden. Maar volgens De Haan heeft daar iedereen last van. Met andere woorden, de lichamelijke conditie liet bij veel spelers te wensen over. Tegen Japan was er nauwelijks verbetering. Al was er nu wel bereidheid om voor de laatste kans te vechten.

Zwetend en zwoegend haalden de Nederlanders de kwartfinale van het olympisch voetbaltoernooi. Maar het was wederom zeer moeizaam. Uitgerekend de oudste van het stel, de te elfder ure opgeroepen en eigenzinnige Gerald Sibon, redde Nederland van vroege uitschakeling. De zo gehoopte medaille is nog heel ver weg.

    • Guus van Holland