Viertal verliest bij roeien

De vier zonder stuurman, het vlaggeschip van de Nederlandse roei-equipe, is vanochtend bij de Olympische Spelen uitgeschakeld in de halve finales. Geert Cirkel, Matthijs Vellenga, Jan-Willem Gabriëls en Gijs Vermeulen kwamen op het water van Shunyi Park niet verder dan de vierde plaats, waar alleen de beste drie zich voor de finale plaatsten.

„Dit is een slechte droom”, zei Cirkel tegenover het persbureau ANP. „Hoe raar het ook klinkt, we hadden een goede race. We snappen er ook hélémaal niets van.”

De roeiers van de vier zonder stuurman vormden een ploeg sinds het voorjaar van 2005 en noemden zichzelf de Holland Vier, met een verwijzing naar de Holland Acht, de achtmansboot die in 1996 naar olympisch goud roeide. Het project van Cirkel, Vellenga, Gabriëls en Vermeulen ontstond uit vriendschap en bondscoach Mark Emke ging mee in de wens van het kwartet de selectie ‘gesloten’ te houden. Mede daardoor haakten oud-olympiërs als Dirk Lippits en Gerritjan Eggenkamp af in de Nederlandse mannenselectie, omdat zij voor de sterkste boot in aanmerking wilden komen.

De vier zonder stuurman wist bij drie wereldkampioenschappen een medaille te winnen, al was het geen enkele keer de gouden. Ook won de ploeg twee keer het wereldbekerklassement. Het viertal sprak altijd uit dat slechts de gouden medaille in Peking telde.

De Nederlandse vrouwen acht plaatste zich vanmiddag wel voor de olympische finale. De ploeg van bondscoach René Mijnders eindigde in de herkansing als tweede, achter Canada. Vier van de vijf boten mochten naar de finale.