Van der Moolen raakt cijfers kwijt

De dagen voorafgaand aan de publicatie van de bedrijfsresultaten behoren bij beursgenoteerde bedrijven tot de meest nerveuze van het jaar. Het is zaak om de cijfers strikt geheim te houden tot ze in de openbaarheid mogen worden gebracht.

Dat lukt lang niet altijd.

Gisterochtend legde beurstoezichthouder AFM de handel in aandelen Van der Moolen stil. Reden: een kopie van het conceptpersbericht met de halfjaarcijfers was zoek. Die zouden pas morgen worden gepresenteerd, maar de AFM dwong het bedrijf gistermiddag al de resultaten naar buiten te brengen. Het vermoeden bestaat dat de halfjaarresultaten – die goed waren – niet zomaar zijn kwijtgeraakt, maar in handen zijn gekomen van beleggers. De afgelopen dagen vond er een levendige handel plaats in het fonds en maandag schoot de koers zonder aanwijsbare reden met 6 procent omhoog.

Het is niet voor het eerst dat een beursgenoteerd bedrijf op deze manier in verlegenheid wordt gebracht. In februari 2005 bracht geheugenchiptester Rood Testhouse zijn jaarcijfers over 2004 vervroegd naar buiten. Een aktetas van een accountant waarin die cijfers zaten, was uit een auto gestolen. Door een junk, vermoedde het bedrijf. Toch nam men het zekere voor het onzekere.

Fortis overkwam twee jaar geleden hetzelfde, maar dan met een tas met het conceptpersbericht. Maritiem dienstverlener SBM Offshore zag zijn jaarcijfers 2005 te vroeg op het internet belanden.

Helemaal pijnlijk was het lek dat bij internetbank Binck begin vorig jaar boven kwam. Eén van de eigen commissarissen had rond Pasen 2006 de jaarcijfers voortijdig aan een vriend laten zien. Binnen korte tijd waren die op internet beland. De commissaris in kwestie, Charles Langereis, verloor zijn baan. De AFM deed aangifte.

De cijfers van Van der Moolen waren boven verwachting. In de eerste helft van dit jaar maakte de broker een winst van bijna 14 miljoen euro, tegenover het verlies van 12,7 miljoen in de eerste twee kwartalen van vorig jaar.

De geplande persconferentie van morgen gaat gewoon door. Daar zal topman Richard den Drijver een toelichting geven op het zoekraken van de cijfers.