Tycoon op de vlucht

De tycoon van Thailand heeft zich verkeken en is voor de tweede maal in zijn leven op de vlucht geslagen. Voormalig premier Thaksin Shinawatra is opnieuw naar Groot-Brittannië uitgeweken. Ditmaal niet, zoals in 2006, als gevolg van een militaire coup, maar omdat hem een gerechtelijk vonnis boven het hoofd hangt over diverse vormen van fraude. En dat terwijl Thailand sinds dit jaar weer wordt geregeerd door een democratisch gekozen partij, de PPP (Partij van de Volksmacht), die wordt gezien als opvolger van Thaksins destijds door de junta verboden Thai Rak Thai partij, en door een premier, Samak Sundaravej, die als een vertrouweling van Thaksin geldt.

Vorige week veroordeelde de rechtbank Thaksins echtgenote Pojaman tot drie jaar gevangenisstraf wegens belastingontduiking. Ook de drie kinderen van het echtpaar zijn beschuldigd van corruptie. Er loopt een serie zaken tegen de Thaksins wegens onder meer machtsmisbruik en overtreding van de beursregels en de wet op de kansspelen. Kennelijk is het vertrouwen van de Thaise rechters in Thaksin groter dan omgekeerd. Hij kreeg namelijk, in afwachting van de zaak bij het Hooggerechtshof die afgelopen maandag tegen hem zou dienen, toestemming om naar Japan en China te gaan, waar hij vrijdag de opening van de Olympische Spelen bijwoonde. Ook zijn vrouw was op borgtocht vrij. Het echtpaar besloot vervolgens niet naar het hof in Bangkok te gaan en vanuit Peking naar Londen te vliegen. In een verklaring liet Thaksin weten geen fiducie in de Thaise justitie te hebben.

Het contrast is groot met Thaksins triomfantelijke terugkeer in Thailand, op 28 februari, na zeventien maanden ballingschap. Toen werd hij door zijn aanhangers, onder wie leden van het nieuwe kabinet, met tromgeroffel op het vliegveld verwelkomd. Op weg, zo leek het, naar eerherstel.

In Engeland had hij niet stilgezeten. Hij kocht er voor ruim 100 miljoen euro de voetbalclub Manchester City, voorzag die van een forse financiële injectie, en ontsloeg na elf maanden de manager, de Zweed Johansson, voormalig bondscoach van Engeland. Zoals bij neefjes en nichtjes van suikerooms wel vaker het geval is, was er bij de volksclub weinig belangstelling voor de vraag hoe Thaksin aan zijn geld was gekomen. Het antwoord luidt: onder meer door de verkoop van zijn telecombedrijf Shin Corp aan het Singaporese Temasek Holdings. Van zijn premierschap (2001-2006) maakte Thaksin gebruik door te verordonneren dat de opbrengst van deze transactie belastingvrij was.

De terugkeer van Thaksin in Groot-Brittannië kan de Britse regering voor een ongemakkelijk diplomatiek probleem plaatsen, als Thailand om uitlevering vraagt van de oud-premier, tevens eigenaar en sponsor van een populaire voetbalclub. Gelet op het uitleveringsverdrag dat tussen beide landen al lang bestaat zal, na een ongetwijfeld slepende procedure, de Britse regering waarschijnlijk weinig anders resten dan aan zo’n verzoek te voldoen.

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Eriksson

In het commentaar Tycoon op de vlucht (13 augustus, pagina 7) wordt de ex-manager van Manchester City Johansson genoemd. De trainer heet Sven-Göran Eriksson.