Televisie Voorkeur

Op 22 juni 1938 vond in de VS de historische bokswedstrijd plaats tussen de Afro-Amerikaanse Joe Louis en de uit nazi-Duitsland afkomstige Max Schmeling (foto), die zelf overigens geen nazi was. Vanavond de documentaire The fight. België 2, 23.20-0.50u. (FILES) Photo dated 22 June 1938 of German boxing legend Max Schmeling (R) in New York City before the title bout with World Heavyweight champion Joe Louis. Schmeling who won renown for his upset victory over the previously invincible Joe Louis and his defiance of Adolf Hitler, died 02 February 2005 at the age of 99. AFP PHOTO/FILES
Op 22 juni 1938 vond in de VS de historische bokswedstrijd plaats tussen de Afro-Amerikaanse Joe Louis en de uit nazi-Duitsland afkomstige Max Schmeling (foto), die zelf overigens geen nazi was. Vanavond de documentaire The fight. België 2, 23.20-0.50u. (FILES) Photo dated 22 June 1938 of German boxing legend Max Schmeling (R) in New York City before the title bout with World Heavyweight champion Joe Louis. Schmeling who won renown for his upset victory over the previously invincible Joe Louis and his defiance of Adolf Hitler, died 02 February 2005 at the age of 99. AFP PHOTO/FILES AFP

actualiteiten

EénVandaag. In de serie ‘Ministers op zomerstage’ vandaag een reportage van minister Cramer van Milieu over de elektrische auto, die milieuvriendelijker is dan benzine- en dieselauto’s. Cramer zou graag zien dat die auto populair wordt. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Undercoverreportage over Chinese dierentuinen. Die kopen massaal wilde honden in Zuid-Afrika. Behalve dat deze soort nu dreigt uit te sterven in Afrika, is het met het welzijn van de dieren in de dierentuinen slecht gesteld. De honden kwijnen weg in kleine kooien en worden door het Chinese publiek belaagd. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nova / Den Haag Vandaag. Interview met Frans Timmermans, plv. minister van Buitenlandse Zaken, over het EU-besluit t.a.v. de situatie in Georgië. En een interview met Richard van Harskamp over de situatie in Uruzgan. Hij was tot deze week bevelhebber van de Nederlandse strijdkrachten daar. Ned. 2, 22.15-22.45u.

praatprogramma

Knevel & Van den Brink. Vanavond aan tafel: VVD-Kamerlid Hans van Baalen. Hij wil overstappen naar het Europees Parlement, maar alleen als hij lijsttrekker kan worden. En olympisch ruiterkampioen Jeroen Dubbeldam, die vanwege blessures moest afhaken voor de Spelen. Sidekick: Myrthe Hilkens. Ned.1, 23.10-0.00u.

documentaire

De aarde vanuit de hemel. Serie natuurdocumentaires van de Franse fotograaf Yann Arthus-Bertrand, die behalve prachtige natuurbeelden ook de boodschap bevat dat de natuur ernstig wordt bedreigd. Vandaag: de zee. Langs de kust van Noorwegen verwoest de reuzenkrab alles wat op zijn weg komt in een gebied waar hij niet thuishoort en geen natuurlijke vijanden heeft (hij is door de Russen ooit vanuit de Stille Oceaan in de Barentszzee uitgezet). Bij Guinee-Bissau wordt de zee door Chinezen leeggevist. En: wat gebeurt er met het leven in de Noordzee als door klimaatverandering de warme golfstroom verdwijnt? België 1, 21.15-21.45u.

Francesco’s mediterranean voyage. De Venetiaanse architect en historicus Francesco da Mosto zeilt vanuit Venetië de Middellandse Zee over in het spoor van zijn voorvader, de vijftiende-eeuwse ontdekkingsreiziger Alvise da Mosto. Varend op een negentiende-eeuwse schoener doet hij alle steden en eilanden aan die zijn voorvader bezocht moet hebben, en plaatst die in de geschiedenis, ook de geschiedenis van na de vijftiende eeuw. Vandaag doet hij bijvoorbeeld Gallipoli aan, waar een van de ergste bloedbaden tijdens de Eerste Wereldoorlog plaatsvond. BBC 2, 21.00-22.00u.

Informatief

Terzake: Scheiden volgens de sharia. Reportage over de Sharia Council in Londen. De Council spreekt geen recht, maar geeft advies aan moslims in heikele kwesties. In de praktijk zijn het voornamelijk vrouwen die van hun man af willen, die om advies komen vragen. De Sharia Council oordeelt of de vrouw recht van spreken heeft. België 2, 20.00-20.45u.

Megafactories: Caterpillar. Reeks reportages over wereldberoemde autofabrieken. Vandaag over CAT (= Caterpillar Tractor) in North Carolina, producent van een truck met meer pk’s dan dertig Ferrari’s samen. De wielen zijn 3,5 meter hoog en de motor is zo groot als een auto. National Geographic, 22.30-23.30u.

drama

House of Saddam. Deel 3 van een 4-delige Britse serie over de opkomst en ondergang van de Iraakse dictator Saddam Hussein. Het is mei 1990. Irak en Saddam hebben de Golfoorlog overleefd, maar het land lijdt zwaar onder economische sancties. Saddam krijgt te maken met verraad van medewerkers vanwege zijn onverzoenlijke houding tegenover de wapeninspecties van de VN. De rol van Saddam Hussein wordt gespeeld door de Israëlische acteur Igal Naor. BBC 2, 22.00-23.00u.

Olympische spelen

Kijk voor het complete programma in Peking op pagina 10 van deze krant of op nrc.nl/spelen

Hoogtepunten van de dag. Hoogtepunten, samenvattingen, commentaren en interviews rond de wedstrijden van vandaag. Ned.1, 20.30- 21.35u.

Studio Sportzomer. Mart Smeets live vanuit het HHHuis in Peking. Vaste gast deze week: hockeyer Floris Evers. Verder te gast: sportverslaggever Kees Jansma, judoka Mark Huizinga en wielrenster Marianne Vos. Ned.1 22.15-23.10u.

Rechtstreeks verslag. Live vanuit Peking: hockey, zwemmen, honkbal, turnen, judo, roeien, softbal en paardensport dressuur. Ned.1, vanaf 3.50u, loopt non stop door tot donderdag 18.00u.