Rock, dat klinkt te groot voor ons

Fuz maakt nummers in een rafelige punkrock-stijl.

Zondagmiddag treedt de tienerband op in de Magneet-tent van Lowlands.

Fuz vlnr: bassist Lot Elzinga (15), gitariste Franti Marešová (15) drummer Gini Cameron (13) en zangeres Savannah (15). Foto: Daniëlle van Ark La Fuz in de oefenruimte vlnr: Lot, bas Franti, gitaar/ backing vocals Gini, drums Savannah, zang foto: Dani‘lle van Ark Ark, Daniëlle van

„Er zat zeker een heel groot iemand achter dit drumstel. Alles staat te hoog.” In de gehuurde oefenruimte op een industrieterrein in Amsterdam bukt Gini Cameron zich over het drumpodium en schroeft de hi-hat naar beneden. Ze gaat weer op haar kruk zitten en slaat een ritme. Het past. Cameron is 13, en speelt samen met bassiste Lot Elzinga (15), gitariste Franti Marešová (15) en zangeres Savannah (15) in de groep Fuz, die komend weekend te zien zal zijn in de Magneet-tent als ‘de jongste band van Lowlands’.

Elzinga, Marešová en Cameron pluggen in, tikken af en spelen een van hun eigen nummers: I think I love you, in overtuigend rafelige punkrock-stijl, terwijl Savannah zingt „I think I love you but I don’t know for sure / I wanna kiss you, but I don’t know for sure”, met genoeg fuck you-attitude om straks ook de Alpha-tent plat te spelen.

De vier maken ‘al jaren’ muziek. Lot Elzinga speelt ook piano en gitaar maar koos nu voor bas, omdat daar bij bands ‘altijd vraag naar is’. Gitariste Franti Marešová en zangeres Savannah kennen elkaar van kleins af aan en hebben in verschillende bands gezeten. Ze hadden ook een tijdje zangles. „Maar dat was niet echt iets voor ons”, zegt Savannah. „Te veel ‘Mariah Carey’. Ik schreeuw maar wat, ik hoef niet te laten horen hoe goed ik kan zingen.” Op zangles hebben ze wel de tweede stem geleerd, zegt Marešová. „In refreinen doen we dat nu samen. Dat werkt goed.” Marešová oefent thuis op de gitaar haar eigen liedjes, en af en toe iets van anderen. Ze noemt Dead leaves and the dirty ground van The White Stripes, en Hey Joe van Jimi Hendrix als voorbeeld. Hendrix is haar lievelingsgitarist, zegt ze. „Zo zou ik wel willen kunnen spelen.”

Of na Lowlands hun de toekomst in een band ligt, is nog onzeker. Savannah haalt haar schouders op: „Ik weet het nog niet. Ik hou ook van mode.” Cameron: „Ik wil piloot worden.” Elzinga: „Ik wil eigenlijk iets anders gaan doen, maar als we doorbreken vind ik het niet erg.” Alleen Marešová denkt aan een carrière in de muziek. „Dat hoeft niet per se als muzikant. Kan ook als mixer ofzo.”

Ze zijn allemaal serieus over de band. Ze oefenen elke week, en hebben ooit een drumster ontslagen omdat ze niet kwam opdagen. Savannah en Marešová schrijven teksten voor de liedjes. „Soms maak ik iets mee en dan moet ik daar een liedje over maken.” Is I think I love you uit het leven gegrepen? Marešová haalt haar schouders op. ,,Een beetje.”

Hun muzieksmaak neigt naar het verleden. Alle vier zijn ze fan van The White Stripes en noemen ze The Clash, Ramones en The Beatles als favoriet. Ze verheugen zich op het optreden van The Sex Pistols, zaterdag op Lowlands. „Onze smaak is beïnvloed door onze ouders”, zegt Cameron. „Maar ik vind zelf ook dat de muzikanten toen echt vernieuwend waren, en dat nu alles herhaald wordt. De liedjes waren gewoon beter.”

Een discussie breekt los over de juiste naam voor hun eigen stijl. Is het punk, is het rock? Of toch pop?

„‘Rock’ klinkt te groot voor ons”, zegt Cameron.

„Ja, dan denk ik meteen aan de Red Hot Chili Peppers en dat wil ik niet”, zegt Elzinga.

„We zijn pop, maar harder. Punk dus”, zegt Marešová.

„Mijn vader vond ons op de Stooges lijken”, zegt Savannah, „Dat vond ik wel cool.”

Fuz speelt zondagmiddag in de Magneet-tent. Zie Myspace.com/lafuz

    • Hester Carvalho