Plan voor EU-toezicht Zuid-Ossetië

EU-voorzitter Frankrijk wil dat Europese landen waarnemers naar Georgië sturen om toe te zien op een mogelijk vredesakkoord. De EU-landen zijn het vooralsnog oneens over de Europese relatie met Rusland.

Het plan voor de EU-waarnemersmissie werd vanochtend gepresenteerd door de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Bernard Kouchner. Hij deed dat in Brussel waar zijn Europese collega’s bij elkaar kwamen voor een extra vergadering over de gevechten van de afgelopen dagen tussen Georgische en Russische troepen. Kouchner vindt dat de EU een belangrijke rol moet blijven spelen in de pogingen om het conflict in Georgië op te lossen.

De collega’s van Kouchner bleken bij aankomst in Brussel nog nauwelijks op te hoogte te zijn van het Franse plan voor een waarnemersmissie en noemden het „vroeg” om het daar nu over te hebben. Naar verwachting zouden de ministers besluiten dat de EU een rol in het gebied moet blijven spelen. „We moeten er zijn”, aldus een diplomaat. Maar een concrete afspraak over waarnemers werd nog niet verwacht. Eerst moet „het vuur gedoofd worden”, aldus diplomaten.

EU-ministers waren wel vol lof over de Franse inspanningen in Georgië en Rusland die tot een staakt-het-vuren hadden geleid. „Wij moeten Frankrijk bedanken”, zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier.

De Finse minister Alexander Stubb, die de afgelopen dagen in Georgië en Rusland bemiddelde namens de OVSE, zei dat er vandaag in Brussel niet moest worden gesproken over de vraag wie verantwoordelijk was voor het ontstaan van het conflict. Dat was een „moeilijke discussie” – voor later.

Staatssecretaris Frans Timmermans, die Nederland vertegenwoordigt tijdens de vergadering, zei bij aankomst in Brussel dat Rusland „excessief geweld” had gebruikt, maar dat het er nu niet om ging hoe en door wie het conflict was ontstaan. „Dat is voor een later moment.”

De president van Estland, Toomas Hendrik Ilves, zegt in een vraaggesprek met de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung dat de Europese Unie geen samenwerkingsovereenkomst kan hebben met een land dat, zoals Rusland, steden in buurlanden bombardeert en eist dat een democratisch gekozen leider aftreedt. „Strategische samenwerking is alleen mogelijk met landen die onze waarden delen.”

NAVO-secretaris generaal Jaap de Hoop Scheffer zei gisteren in Brussel dat het bondgenootschap nog niet bereid is tot een speciale vergadering met Rusland over Georgië.