Phelps meest succesvolle olympiër ooit

Phelps Foto Bas Czerwinski 13-08-08, Beijing, China. Michael Phelps met zijn tiende goude medaille op een Olympische Spelen. Hij won de 200m vlinderslag. Foto Bas Czerwinski

Michael Phelps mag zich sinds vandaag de succesvolste olympiër aller tijden noemen. Na zijn winnende races op de 200 meter vlinderslag en met de estafetteploeg op de 4x200 meter vrije slag is de Amerikaanse zwemmer de eerste sporter die tien gouden olympische medailles heeft gewonnen. Hij passeerde de Russische turnster Larissa Latinina, die namens de toenmalige Sovjet-Unie tussen 1956 en 1964 negen gouden, vijf zilveren en vier bronzen medailles behaalde.

Titelverdediger Pieter van den Hoogenband drong vanmorgen met de derde tijd door tot de finale van het koningsnummer van de zwemsport, de 100 meter vrije slag. De 30-jarige Nederlander verbeterde zijn persoonlijke record (47,84), dat acht jaar lang als wereldrecord in de boeken stond: 47,68. De finale van de 100 vrij staat komende nacht op het programma, om 04.49 uur Nederlandse tijd.

Judoka Mark Huizinga (34) beëindigde zijn sportieve carrière vandaag in mineur. De olympisch kampioen van 2000 verloor in de tweede ronde van de klasse tot 90 kilogram. Edith Bosch won vanmiddag de bronzen medaille in de klasse tot 70 kg. Het betekende de vijfde medaille voor Nederland en de vierde in het judotoernooi.

Wielrenster Marianne Vos eindigde vandaag als veertiende in de individuele tijdrit. In de wegwedstrijd kwam de 21-jarige favoriete zaterdag al niet verder dan de zesde plaats. Vierde werd vandaag de 49-jarige Française Jeannie Longo.

In het voetbaltoernooi drong Nederland door tot de kwartfinales. In het laatste groepsduel won de ploeg van Foppe de Haan vandaag met 1-0 van Japan, dankzij een strafschop van spits Gerald Sibon. Nederland treft zaterdag titelverdediger Argentinië.

In het olympisch roeitoernooi werd de Holland Vier, vooraf gezien als een van de favorieten voor de olympische titel, uitgeschakeld. De winnaar van het mondiale wereldbekercircuit eindigde in de halve eindstrijd als vierde.

Olympische Spelen: pag 10, 11