Oorlog ook op het internet

De oorlog tussen Rusland en Georgië heeft niet alleen op de grond en in de lucht gewoed, maar ook online.

Afgelopen dagen zijn de website van de Georgische president en het ministerie van Buitenlandse Zaken en andere sites eindigend op .ge onklaar gemaakt door zogeheten DDoS-aanvallen (‘Distributed Denial of Service’). Bij zo’n aanval vragen tienduizenden computers tegelijkertijd informatie op, waardoor een site onbereikbaar wordt. Toen Estland en Rusland vorig jaar in een politiek conflict verwikkeld raakten, maakten dergelijke aanvallen sites van de Estse overheid, media en banken dagen onbereikbaar.

De website parliament.ge was vanochtend uit de lucht en werd eerder met cybergraffiti beklad - een collage van portretten van Georgiës president Saakasjvili en Adolf Hitler. „En hij zal net zo eindigen”, stond er in het Russisch onder.

Georgiërs op hun beurt zouden de Zuid-Osseetse nieuwssite osinform.ru hebben gehackt: deze toonde vanochtend een leeg scherm. De grootste Georgische internetprovider blokkeert bovendien alle websites uit het Russische domein (.ru) in Georgië.

Wie er precies achter de cyberaanvallen zit, is moeilijk te zeggen. Op de Russischtalige website stopgeorgia.ru, dat volgens de voorpagina toebehoort aan „vertegenwoordigers van de Russische hackers-underground” is software te downloaden om DDoS-aanvallen uit te voeren. Maar of deze hackers met instemming of in opdracht van Russische autoriteiten werken is niet bekend. Volgens sommige analisten speelt het Russian Business Network, een maffiose organisatie die berucht is om online oplichtingspraktijken, een rol bij de aanvallen, die overigens al enkele weken voor het uitbreken van het echte geweld zouden zijn begonnen, volgens onderzoekers als een soort ‘generale repetitie’.

Georgië krijgt nu virtuele steun uit Polen en Estland. In wat bloggers een „cyberalliantie” noemen, heeft de Poolse president Lech Kaczynski een hoekje van zijn site geleend aan Georgië, waar onder andere een officiële Engelstalige regeringsverklaring over de oorlog te vinden is.

Estland beheert inmiddels de website van het Georgische ministerie van Buitenlandse Zaken, dat eerder al uitweek naar een blog van Google. De Estse overheid stuurt twee cyberspecialisten naar Georgië. Het dit jaar in Tallinn opgezette cyberdefensiecentrum van de NAVO zegt de situatie „nauwlettend te volgen”.

Screenshots en verwijzingen op nrc.nl/buitenland